Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cindy helpt je in het zadel: ‘Als ruiter wil je dat je paard pijnloos beweegt’

Door Joost Verdult 23 augustus 2019

Of het nu letterlijk of spreekwoordelijk is: we vinden het allemaal fijn om stevig in het zadel te zitten. Zeker bij paardrijden is het zowel voor de ruiter als het paard fijn dat de pasvorm van het zitvlak perfect is. Jij wilt toch ook niet met te kleine schoenen lopen? Cindy Coppens van CCSaddlesolutions zorgt dat een zadel als gegoten zit op de rug van een paard. Je in het zadel helpen, dat lukt deze onderneemster wel.

Zoals je misschien al denkt, is Cindy van CCSaddlesolutions altijd al een paardenmeisje geweest. Toen ze een jaar of twaalf was, wist ze na een aantal rijlessen al dat ze met paarden wilde werken. Na de basisschool was het dan ook een eenvoudige keuze: het werd een opleiding die in het teken van paarden stond. Een eigen bedrijf op het gebied van zadels was voor haar een logische keuze. “Nog steeds ben ik blij dat ik in 2010 de stap heb gemaakt en mijn dromen heb gevolgd”, geeft ze aan. “Destijds was er hier niemand in de buurt die deed wat ik nu doe. Daar zag ik mijn kans.”

Meer dan ‘zadel erop en klaar’

Een veelgehoorde uitspraak die Cindy van CCSaddlesolutions hoort: ‘Je legt er toch gewoon een zadel op en je bent klaar?’ Toch gaat dat feest volgens de paardenliefhebster niet op. “Met verschillende factoren moet ik rekening houden als ik een zadel aanmeet”, legt ze uit. “Zo heeft ook de voeding die een paard krijgt, de trainingen die het ondergaat en de ruiter die erop zit allemaal invloed op het zadelpasvak. Hetzelfde geldt voor hoefijzers. Met het gebruik van een flexibel liniaal meet ik verschillende punten op de rug. Wanneer dat duidelijk is, kijk ik naar de bouw van een paard. Met deze gegevens voorkom ik dat een zadel voor beperkingen of pijn tijdens het bewegen zorgt.”

(Tekst loopt door onder de foto)

CC Saddlesolutions paarden zadel opmeten
Het opmeten van het zadel. Foto: Gwen de la Haye

Afdruk maken van de rug

Wanneer alle informatie verzameld is, gaat Cindy over tot de apk van het eigen zadel of aanmeten van een nieuw zadel. “Bij een nieuw zadel houd ik rekening met de wensen van de ruiter en de bouw van het paard”, vertelt ze. Na de apk van het zadel, kan het zitvlak volgens de onderneemster ook naar eigen invulling gepimpt worden. “Als je een bepaald soort kussen of kleur wilt, dan kan ik dat regelen”, vertelt de paardliefhebster. De leverancier van Cindy zit aan de andere kant van de Noordzee. In Engeland wordt ervoor gezorgd dat de eisen op papier gerealiseerd worden. “Af en toe ga ik daar ook naartoe”, vertelt de vrolijke onderneemster. “Dat is een soort van studiereis om met andere zadelmakers en fabrikanten kennis uit te wisselen.”

Tweedehands of nieuw?

Sommige mensen twijfelen volgens de vrouw achter CCSaddlesolutions: moeten ze een nieuw of tweedehands zadel kopen? “Vaak zie ik dat mensen kiezen voor een tweedehands zadel en dat uitkiezen omdat het lekker zit voor de ruiter”, geeft zij aan. “Uiteindelijk kom ik dan mensen tegen die al meerdere zadels voor dat paard aangeschaft hebben, die niet goed bleken te passen. Met alle gevolgen van dien. Als je aan het eind van de rit veel tweedehands zadels verslijt, ben je toch nog veel geld kwijt. Dat is niet alleen jammer voor jezelf, maar ook zeker voor het paard.”

(Tekst loopt door onder de foto)

CCSaddlesolutions paarden zadel opmeten
Een perfecte pasvorm is volgens Cindy van groot belang. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

De leukste baan van de wereld

Hoewel veel mensen zeggen dat ze de leukste baan van de wereld hebben, heeft Cindy dus echt, echt, écht dus leukste baan van de wereld. “Het leukste vind ik om paarden te helpen om beter te presteren, dat ze kunnen doen wat van ze gevraagd wordt”, vertelt ze trots. “Wanneer een paard pijnloos een buitenrit maakt, een Grand Prix proefloopt of beweegt zonder belemmeringen, dat vind ik mooi.”


Meer over CCSaddlesolutions ontdekken?

CCSaddlesolutions dierenverzorging

Gesloten08:00 - 18:00

Dorpsstraat 52, Halsteren

Bekijk meer:dierenverzorging

Lees meer:

Suzy Deurinck Paardengedrag & Welzijn paarden weiland paard dieren wei

Suzy is een expert in paardengedrag: ‘Ik ben niet de baas over het paard omdat ik een mens ben’

Bij honden is het de normaalste zaak van de wereld om ze te belonen bij goed gedrag, in plaats van e...
Enjoy pure styling

Pimp my tafel: Marielle van Enjoy Pure Styling maakt van jouw tafel eye candy

'Iets doen wat je écht leuk vindt'. Het is een veelgehoorde zin in de rubriek Ondernemer uitgelicht ...
Cees Boot Grafisch Ontwerpen tekenen ontwerper skaten skateboard ondernemer

Grafisch ontwerper Cees Boot verovert met zijn smerige kabouters de skatewereld

Opgegroeid in Bergen op Zoom, gestudeerd in Rotterdam en nu weer terug op zijn vertrouwde nest in de...

adv.