Na 29 jaar neemt Jan afscheid van Café De Kaai: ‘Dit had ik het liefst tot mijn 67e gedaan’

Door Natascha Droste 22 februari 2019

Deze Vastenavend nemen we helaas afscheid van een ervaren kastelein. Een man met een hart voor zijn café, dag in dag uit was hij er voor zijn klanten en dat verdient een dikke pluim. Daarom blikken we samen met Jan Machielse (61) terug op de afgelopen 29 jaar en dat levert mooie verhalen op.

“Twee jaar geleden wist ik dat 1 juli 2019 de einddatum was van het huurcontract. Het was al tien jaar van een investeringsmaatschappij en ik heb overwogen om het pand te kopen”, zegt Jan. Maar toen zijn vriendin Karin plots ziek werd en overleed, heeft hij dat plan afgeblazen. “Deze stap wilde ik samen doen. Maar als de brouwerij het café nog had willen verhuren, dan had ik dit waarschijnlijk tot mijn 67e gedaan.”

Gouden tijden

Zijn eerste uren bij Café De Kaai waren achter de biljarttafels. “Ik zat in een team met de vorige eigenaar. Ik werkte in de landbouw, maar door een heftig auto-ongeluk werd ik deels afgekeurd. De vorige eigenaar vroeg mij bij hem te komen werken.” Jan was 32 en werd vooral ingezet op de donderdagochtend, toen de markt nog op de Kaai was. “Dat was een hele goede tijd! Marktkramers kwamen voordat ze opstartten koffie drinken en een paar uur later zaten de bezoekers aan de toog.” Jan maakte gouden tijden mee in het kroegleven. “In de middagen waren we vanaf 15.00 uur open en kwam de oude garde een borrel drinken. Dat zie je nu niet meer. Tegenwoordig heb je tweeverdieners die overdag werken voor hun geld en dat heeft het caféleven wel veranderd.”

Aan de toog

Ook het rookbeleid had een flinke impact op het kroegleven. “Vroeger zaten we met dertig man aan de toog te roken en te drinken, en nu staan er dertig man in het rookhok en zit de kastelein alleen.” Maar ook in Café De Kaai gebeurde er van alles. “Op het hoogtepunt heb ik hier wel zes dartteams en drie biljartteams gehad. Drie darters zijn zelfs Europees Kampioen geworden.” Ook uit de verschillende dweilbands en de Kaaivrouwen (shantykoor) haalde Jan veel plezier. Dankzij de Kaaivrouwen leerde hij ook zijn vriendin Karin kennen. “In mei kwam ze hier repeteren en in oktober kregen we iets.” Jan woonde altijd boven het café en Karin trok bij hem in. “Het caféleven is leuk, maar je wordt geleefd. Hier was ik 24 uur per dag bereikbaar.”

Jan blijft niet stil zitten

Jan heeft goede, maar ook minder goede tijden in het café gehad. “Ik kijk hier alle voetbalwedstrijden, speel biljart en dart met de teams, en geniet van het werk als kastelein. Maar hier ben ik ook mijn zwager, vriendin en schoonvader verloren.” Nu het huurcontract in juli verloopt, is dit zijn laatste Vastenavend bij Café De Kaai. Wat Jan daarna gaat doen? “Ik blijft darten en biljarten. Verder ga ik het chalet van opa helemaal verbouwen om te gaan wonen. Daar ben ik tien jaar lang elke zomer met Karin geweest, dus daar woon ik echt met heel veel liefde.” Jan blijft zeker niet stil zitten. Wat er met het café gebeurt is nog niet duidelijk: “Ik moet het als café opleveren, maar de geruchten gaan dat er appartementen in komen. Het pand staat nu te koop.” Deze Vastenavend drinken we er nog eentje op Jan, want dà ge bedankt zijt dà witte!


Meer over Café De Kaai ontdekken?

Café De Kaai cafés

Nu open15:00 - 01:00

Dubbelstraat 2, Bergen op Zoom

Bekijk meer:cafés

Lees ook:

vastenavend 2019 beursplein zonnig

Wordt het met Vastenavend ook zo zonnig?

Het blijft maar prachtig mooi weer. Als het nog even zo zonnig blijft, staan we straks tijdens Vaste...
kaartje

Gaaf! Dit kaartje laat precies zien hoe oud jouw straat of huis is

Woon je in een mooi, historisch pand of juist in een nieuwbouwwijk? Of heb je geen flauw idee in wel...

adv.