Judith fotografeert vrouwen: ‘Waarom mag je wel in je bikini op Insta, maar niet in lingerie?’
In een glitterjurk, met vleugels of in lingerie. Judith Maas (31) maakt het tot haar missie om vrouwen zo mooi…
Oog in oog staan met een keizerspinguïn, snorkelen met orka’s of genieten van alle tinten Noorderlicht die je maar kunt bedenken. Marlynda Elstgeest maakt het mogelijk vanuit haar kantoor in het Groot Arsenaal.
Hoe je besluit een reisorganisatie te beginnen met een specialisatie in expedities naar de Poolgebieden? Voor Marlynda was het ook niet haar eerste ingeving. “Ik heb altijd al willen reizen”, vertelt de Bergse ondernemer. “Mijn vader deed dat vroeger veel en dat heeft mij geïnspireerd om internationaal te denken. Hij zei altijd dat ik stewardess moest worden, maar dat leek me niets. Toen ging ik zoeken naar wat ik wel leuk vond. “
Tekst loopt door onder de foto >
Toen Marlynda veertig werd, besloot ze voor zichzelf te beginnen. “Ik had het prima naar mijn zin bij mijn vorige werkgever, Oceanwide Expeditions in Vlissingen. Ondertussen was ik dertien jaar bezig in de wereld van poolreizen, maar ik dacht: is dit het? Ik had mezelf tot die tijd nooit gezien als ondernemer. Toen nam ik in 2008 letterlijk de sprong in het diepe en ben ik met Waterproof Cruises & Expeditions voor mezelf begonnen.”
Waarom ze niet koos voor een ‘gewone’ reisbestemming als Spanje of Griekenland maar bij de koudere oorden bleef? Een expeditie naar Poolgebieden als Antarctica is volgens de ondernemer niet zomaar een reis. “Het is een natuurbeleving, een kennisdeling. Voor sommige mensen is zo’n reis zelfs life changing. Als je de eerste keer orka’s onder je door ziet zwemmen in Noorwegen terwijl je aan het snorkelen bent, dat vergeet je nooit meer. Voor veel reizigers is het een punt waarop ze hun leven overdenken en het soms radicaal omgooien.”
De eerste keer dat de reisorganisator twintig jaar geleden op Antarctica stond, zal ze nooit vergeten. “Het is er immens mooi. Als je in een gebied komt dat al miljoenen jaren is zoals het is en dieren ziet die daar al duizenden jaren zo leven, word je gewoon humble.” Inmiddels is Marlynda al vijf keer naar Antarctica geweest, en ook Spitsbergen, Groenland en Frans Jozefland kan ze van haar lijstje afstrepen.
Tekst loopt door onder de foto >
Naast de natuur die we boven de grond zien, is Marlynda ook geïnteresseerd in de onderwaterwereld. Dat was een van haar drijfveren toen ze voor zichzelf begon. “Ik ben scuba duiker en een vriend maakt allerlei prachtige onderwaterbeelden voor documentaires van de BBC. Die wauwfactor die je daar ziet, wilde ik tastbaar maken zodat mensen die pracht met hun eigen ogen konden zien. Toen kwam het idee om zelf reizen te organiseren.”
Het is geen safari in Afrika
Door de jaren heen is er volgens Marlynda wel veel veranderd in de expedities. “In de jaren negentig gingen we nog met oude Russische schepen en thermoskannen koffie aan land. Nu is het een luxe beleving waarin alles voor je geregeld is, tot duikspullen aan toe. Maar de spanning is natuurlijk wel gebleven, de vraag of en hoeveel orka’s, pinguïns of ijsberen je tegenkomt. Het is geen safari in Afrika waarbij je op één dag de big five af kunt strepen. De spanning van de zoektocht maakt de expedities mentaal ook zo speciaal.”
Iets dat onherroepelijk verbonden is aan de Poolgebieden, is klimaatverandering. “Ik zie duidelijk verschil met toen ik 20 jaar geleden naar Spitsbergen ging”, vertelt Marlynda. “Er komen steeds meer gebieden onder het ijs vandaan. Zo worden er soms nieuwe eilanden ontdekt. We weten allemaal dat we geen plastic moeten gebruiken, maar als je daar bent, word je met je neus op de feiten gedrukt.”
Tekst loopt door onder de foto >
“Er wordt al snel gezegd dat toerisme de natuur verpest. Maar er zijn allerlei regels om te zorgen dat de natuurgebieden zo goed mogelijk behouden blijven, bijvoorbeeld via IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators). En die regels gaan ver, van hoeveel mensen er tegelijk aan land mogen zijn tot extra schoonmaken van schoeisel om te voorkomen dat je organismen meeneemt van het ene naar het andere eiland. Liefde voor de natuur en duurzaamheid staan bij ons hoog in het vaandel.”
Ondertussen heeft de Bergse ondernemer bijna alle uithoeken van de wereld al gezien, maar klaar met de Poolgebieden is ze nog lang niet. Wat er nog op haar lijstje staat? “De geografische Zuidpool. Daar moet ik echt nog een keer naartoe.”
Aangeboden door Kwalitaria
In onze gids
Populaire rubrieken