We hebben een winnaar: dit is volgens jullie de Beste ondernemer van Bergen op Zoom 2021
Het was een spannende strijd op indebuurt: wie mag zich de Beste ondernemer van Bergen op Zoom 2021 noemen? Massaal…
Halverwege de veertig, zo oud was Jaap Leyte toen hij pas wist wat hij écht wilde. Hij gooide het roer om en werd barbier. Alweer sinds 2016 zit hij met zijn Mannuh Barbiers in de Steenbergsestraat waar hij mannen een strakke opscheer geeft of de baarden piekfijn bijwerkt. Maar Jaap is meer dan een barbier. “Dit is een soort uitgebreide huiskamer voor mannen”, zo vertelt hij.
Knippen, scheren en bijwerken van de puntjes is bij Mannuh Barbiers meer dan een praktische knipbeurt. De zaak in het Bergse centrum is een mannenhonk, waar niet alleen de Bergse inwoners te vinden zijn.
Misschien verwacht je het niet, maar meer dan de helft van Jaap zijn klanten komt niet eens uit Bergen op Zoom. En een kleine aanvulling: klanten, die heeft hij trouwens niet. “Prostituees hebben klanten, ik heb gasten”, vertelt hij met een ironische ondertoon. “Mannen moeten zich hier thuis voelen en dat is best gelukt. Dit is een soort uitgebreide huiskamer. Ik heb mensen die twee uur in de auto zitten om hier te komen. Er komen heren uit Breda, uit Antwerpen, noem maar op”, vertelt Jaap terwijl er countrymuziek door zijn zaak galmt.
(Tekst loopt verder onder de foto’s)
Medewerker in café ’t Slik, teamleider in een fabriek en jarenlange ervaring als hypotheekadviseur: Jaap heeft het allemaal gedaan. Toch kon hij nergens echt helemaal zijn ei kwijt. “Op een gegeven moment was ik zo ongelukkig, waardoor ik ben gaan doen wat ik leuk vond. Omdat ik goed met mensen om kan gaan, dacht ik: daar ga ik iets mee doen. Het idee om als barbier aan de slag te gaan, heb ik toen voorgelegd aan de mensen die om mij gaven en ben er vervolgens vol voor gegaan.”
Dingen komen zoals ze komen. Als je alles in het leven zou weten, zou het ook maar saai zijn
Jaap Leyte, Mannuh Barbiers
“Op mijn 45e gooide ik het roer om, bedacht ik dat ik barbier wilde worden en heb ik een barbiersopleiding in Delft gevolgd. Zo kwam ik uit bij de ouderwetse stadskapper.” Dat hij pas na 45 jaar zijn echte passie vond, vind Jaap niet erg. “Spijt heb ik niet zo snel. Dingen komen zoals ze komen. Als je alles in het leven zou weten, zou het ook maar saai zijn.”
(Tekst loopt verder onder de foto’s)
Waar Jaap begin 2016 nog een klein hoekje had in Fietsatelier Guldemond, heeft hij jaren laten de tent voor hem alleen. Langzaam maar zeker veranderde het pand aan de Steenbergsestraat van een fietsenzaak met kappersstoel naar een barbier met een karakteristieke uitstraling. “Ik had gelijk voor mijzelf een plaatje in mijn hoofd hoe het moest zijn”, vertelt hij. “Sommige spullen in de zaak heb ik gekregen, naar andere heb ik actief gezocht. Zo duurde het 1,5 jaar voordat ik de rode kappersstoel uiteindelijk in België vond. In het begin was ik heel erg bezig met de inrichting, maar de rest is ontstaan.”
(Tekst loopt verder onder de foto’s)
Doen wat hij leuk vond, dat was het doel van Jaap toen hij met Mannuh Barbiers begon. “Ik heb niks met gewone kappers”, vertelt hij. “Er is geen behoefte om dames te knippen, ik houd het liever bij mannen onder elkaar. Het is juist het ouderwetse dat ik wil, dus niet met de mode meewaaien. Een paar kapsels wil ik doen en die vervolgens ook goed beheersen. “
De populariteit van Mannuh Barbiers liegt er niet om. Met een klantenstop van maar liefst acht maanden vanwege een overvolle agenda, is Jaaps populariteit in Bergen op Zoom niet te ontkennen. Toch hoor je hem niet klagen over een hoge werkdruk. “Ik zal nooit zeggen dat ik hard werk, ik klooi maar een eind aan”, vertelt hij. “Alleen de week voor kerst voelt aan als werk. Iedereen is bang voor zijn schoonmoeder, dus moet iedereen geknipt en bijgewerkt worden.”
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken