Helmi begon een inspirerende winkel in de Engelsestraat: ‘Je moet je eigen slingers ophangen’

wendeltjes wondere wereld helmi den uil bergen op zoom ondernemer
Je vindt de winkel van Helmi in het voormalige atelier van Ward Warmoeskerken. | Foto: indebuurt

Glitterjurken, beeldjes, handwerk… Wanneer je Wendeltje’s Wondere Wereld in de Bergse Engelsestraat binnenstapt, kijk je je ogen uit. Helmi den Uil (53) opende er een nieuwe winkel met van alles en nog wat. “Als iets de deur uit gaat, wil ik dat er iets nog leukers voor terug komt.”

Als er één ding voorop staat in de winkel van Helmi is het positiviteit. Dat zie je terug in het duurzame aspect van de producten in haar winkel, maar ook in hoe ze het hele winkelavontuur heeft aangepakt. “Ik zit in een rolstoel. Tot een paar jaar geleden kon je door allerlei regels met een uitkering geen eigen winkel beginnen. Maar mijn favoriete motto is: in het leven moet je je eigen slingers ophangen”, aldus de onderneemster.

Aardkloot vol rommel

Met een vader die antiekrestaurateur was, zat de liefde voor oude spullen er bij Helmi al snel in. “Van heel kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het hergebruik van spullen. Ik voelde toen al: dat eenmalig kopen en weggooien, dat gaat niet goed. Straks zitten we op een aardkloot vol rommel.” Haar eigen handel in tweedehands spullen begon klein met wat items die ze voor haar vader verkocht. “Ik denk dat Marktplaats net twee maanden bestond toen ik erop zat”, herinnert ze zich. “Maar de laatste jaren liep het uit de hand met alle dozen voorraad in huis. Dat moest anders.”

Lees verder na de foto >

Naast allerlei antiek vind je ook bijzondere jurken in de winkel. | Foto: indebuurt

‘Is dit iets?’

Op een dag liep Helmi door Bergen op Zoom. “Ik woon in Tholen en ging in Bergen uit eten. Het was zo saai, alle leuke winkeltjes waren weg. Toen raakte ik in de Engelsestraat met iemand aan de klets over wat ik deed. Toen wees hij naar dit pand en zei hij: ‘is dit niet iets?’ Ik ben meteen gaan bellen en ik kon de volgende dag de sleutel al ophalen. Toen was er wel een tikkie paniek, want ik moest binnen een paar weken ook echt open.”

Koosnaampje

En zo begon ze eind van de zomer haar avontuur in de Bergse binnenstad. Waarom de winkel Wendeltjes Wondere Wereld heet? “Wendeltje was een koosnaampje van mijn opa voor mijn oma. Toen ik diezelfde doopnaam kreeg, kreeg ik hetzelfde koosnaampje. Drie jaar geleden flapte een vriend er een keer uit: ‘als je ooit een winkel begint, noem het dan Wendeltje’s Wondere Wereld’. Toen dacht ik: dat past echt! En het klinkt toch beter dan Swendeltje, een anders suggestie die ik kreeg”, vertelt Helmi lachend.

Uitdagingen

Het hebben van een winkel brengt voor iedere ondernemer uitdagingen met zich mee, maar Helmi moet soms extra goed nadenken. Omdat ze in een rolstoel zit, kan ze bijvoorbeeld geen spullen hoog in een schap zetten. “Ik breek heel snel iets, inmiddels heb ik al 136 keer iets gebroken”, vertelt ze. “Als ik een misstap maak en val, kan ik niet meer voor mezelf zorgen. Daarom kon ik nog niet eerder een winkel beginnen, want een winkel én een uitkering kan niet. Gelukkig zijn de regels veranderd en kan het nu wel. Ik wil daarmee een inspiratie zijn voor anderen. Het kan echt!”

Lees verder na de foto’s >

Met liefde

Alles in de winkel is antiek, tweedehands of nieuw maar gemaakt van hergebruikte materialen. Voor de spullen sjouwt ze heel wat rommelmarkten af. “Door de jaren heen heb ik veel geleerd over kostbaar antiek. Maar de mooiste vind ik dingen waar zoveel tijd in liefde in zit van degene die het gemaakt heeft. Zo staat er nu een mand met vlinders uit 1920 in het rek. Het ziet er nog als nieuw uit, daar is iemand echt heel zuinig op geweest. Dan is het voor mij al kostbaar, want nu neemt niemand meer de tijd om zoiets te maken.”

Feestjes maken

Helmi is in ieder geval nog lang niet klaar met haar winkel. “Binnenkort komt er ook kunst aan de muur. En ik hoop dat in de toekomst jongelui die een schoolgala hebben ook eens langskomen. Er hangen jurken genoeg, dan kan ik ze leuk aankleden. Want daar hou ik van: feestjes maken”, besluit ze lachend.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Jilly (24) opent nieuwe YIL-Store: ‘We worden bijna vijf keer zo groot’”

Jilly (24) opent nieuwe YIL-Store: ‘We worden bijna vijf keer zo groot’

jilly jil store bergen op zoom yil store.j
Ga naar “Vintage Vastenavend gaat weer open: ‘Niets is fout, bij ons kan alles’”

Vintage Vastenavend gaat weer open: ‘Niets is fout, bij ons kan alles’

vintage vastenavend carnaval bergen op zoom
Ga naar “ Kwalitaria wil een vestiging openen in Bergen op Zoom en zoekt een enthousiaste ondernemer”

 Kwalitaria wil een vestiging openen in Bergen op Zoom en zoekt een enthousiaste ondernemer

Aangeboden door Kwalitaria

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Katoenen shopper € 9,99”

Katoenen shopper € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Australian huispak € 19,99”

Australian huispak € 19,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 11 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Dweilbandfestival in de Stoelemat”

Dweilbandfestival in de Stoelemat

 • De Stoelemat
 • 19 februari 2023
dweilbandfestival
Ga naar “Wagetjes Kijke”

Wagetjes Kijke

 • 15 februari 2023
Wagetjes Kijke wagetjes kijke wagentjes kijken bergen op zoom vastenavend konterscherp 2020 optocht
Ga naar “Tusse de Schuifdeure in de Stoelemat”

Tusse de Schuifdeure in de Stoelemat

 • De Stoelemat
 • 11 februari 2023
vastenavend schuifdeure Tusse de Schuifdeure
Ga naar “Kermis”

Kermis

 • Van 7 apr t/m 16 apr
kermis boulevard attractiekermis boulevard attractie
Ga naar “Intocht”

Intocht

 • 18 februari 2023
intocht vastenavend 2020