Grafisch ontwerper Cees Boot verovert met zijn smerige kabouters de skatewereld

Cees Boot Grafisch Ontwerpen tekenen ontwerper skaten skateboard ondernemer
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Opgegroeid in Bergen op Zoom, gestudeerd in Rotterdam en nu weer terug op zijn vertrouwde nest in de Markiezenstad. Grafisch ontwerper Cees Boot tekent zijn creatieve bui van zich af voor opdrachtgevers én zijn eigen plezier. De jonge ondernemer die nog net niet slaapt met zijn potlood en schetsblok omschrijft zijn werk als een perfecte combinatie van illustrator en grafisch ontwerper. 

Stel je voor: alles wat met tekenen te maken heeft, vind je mooi. Grafisch ontwerpen lijkt je leuk, maar diep van binnen ben je een illustrator in hart en nieren. Hoe Cees dit dilemma oplost? Hij doet het gewoon allebei. “Ik wilde iets ertussenin”, vertelt de creatieveling. Zowel digitaal als op de traditionele papier tekent Cees wat hij op dat moment uit zijn mouw schudt. “Het technisch verhaal ken ik, dat is mijn voordeel. Ik kan goed tekenen en daarnaast vind ik het ook gewoon leuk. De stijl die ik sinds 2016 ontwikkeld heb, begint nu zijn vruchten af te werpen.”

‘Waar ik ook ter wereld kom, ik heb overal mijn sporen achtergelaten’

Cees Boot kiest tussen zijn lievelingen

Tussen wie zou jij kiezen: je vader of je moeder? Het is een lastige vraag die moeilijk te beantwoorden is. Toch legde we Cees een soortgelijke vraag voor: grafisch ontwerpen of tekenen met pen en papier? “Handmatig werk is mijn stijl”, legt hij uit. “Tekenen vind ik leuk en dat beschouw ik ook als een ambacht. Alles gebeurt tegenwoordig al digitaal. Tekenen met een pen of potlood zorgt voor verrassingen, je werkt met echt materiaal. Een vulpen is anders dan een digitale tekenpen of werken met een computermuis. Dat is denk ik een gevoelsmatig ding.”

Het verhaal van de tekenaar

De tijd dat Cees al op deze aarde rondloopt, zolang tekent hij al. Al van jongs af aan was dit voor hem de manier om indrukken te verwerken en de wereld beter te bevatten. “Op die manier heb ik mijzelf ontwikkeld”, geeft hij aan. “Tijdens mijn studie aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam heb ik als grafisch ontwerper geleerd hoe je een boodschap of verhaal op een visuele manier kan vertalen.” Na zijn studie in de Maasstad is Cees samen met een kennis gaan werken voor kledingmerken en producenten (o.a. The Sting). Ook ging hij later aan de slag bij een digitaal communicatiebureau in Utrecht. Toch was dit nét niet helemaal waar hij naar op zoek was.

De drang naar imperfectie

Te strak, te algemeen, in een trendy stijltje of veel te gepolijst: de jas van kledingontwerper paste Cees niet helemaal. “Voor mij weegt dat resultaat gewoon niet op tegen een lekker ouderwets ambachtelijke getekend ontwerp”, vertelt hij. “De oneffenheden en foutjes die analoge materialen met zich meebrengen, vind ik juist sexy en beschouw ik als cadeautjes. Dat is het moment geweest waarop ik besefte dat als ik hier meer mee wilde gaan doen, ik de wereld maar beter naar mijn eigen hand kon zetten. Zo heb ik besloten om het roer om te gooien, ontslag te nemen en me volledig te richten op het toegepast grafisch ontwerpen.”

Cees Boot Grafisch Ontwerpen tekenen ontwerper skaten skateboard ondernemer
De creatieveling tekent het liefst op de traditionele manier. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Liefde voor skaten

Iets dat Cees graag in zijn vrije tijd doet, is skaten. Jaren geleden is tijdens het rollen over de straten zijn voorliefde voor de graphics aan de onderkant van een skateboard ontstaan. “Ik was denk ik een jaar of tien toen ik dacht: dat wil ik ook gaan ontwerpen”, vertelt hij. “Dat was toen nog ver weg, maar het is toch gelukt.” En óf het gelukt is. De bescheiden ontwerper maakt nu graphics voor A-merken die wereldwijd verkocht worden. “Ik ben een serie aan het maken met kabouters die overal in de wereld verkocht worden. De kabouterontwerpen heb ik gemaakt voor het skatemerk ZERO, iets dat ik trouwens nooit had verwacht. Het was echt een bucketlistdingetje voor mij. Laatst was ik in Schotland en kwam ik een skatewinkel tegen. Dan ga ik altijd even naar binnen om te kijken of mijn ontwerp ertussen hangt, dat was inderdaad het geval.”

Cees Boot Grafisch Ontwerp
De tekeningen van de ontwerper zijn vereeuwigd op verschillende skateboards. Foto: Cees Boot

Gore kabouters

De kabouters die Cees Boot voor de skateboards ontworpen heeft, is een soort clan die een scheve schaats rijdt. Waar hij die inspiratie vandaan haalt? “Geen idee, ik vind het gewoon grappig”, vertelt hij. “Als ik iets grappigs zie, dan moet er toch iemand op de wereld zijn die het ook grappig vindt? Bij de kabouters is niets te gek, het is een soort uitlaatklep. Het is eigenlijk echt bizar dat die schele kabouters van mij gemaakt worden en wereldwijd te vinden zijn. Van vieze kabouters tot trouwkaarten en infographics voor Saver tot een T-shirt voor Mannuh Barbiers, je ziet het overal terug. Dat vind ik leuk. In Bergen op Zoom, Nederland en zelfs wereldwijd: overal heb ik mijn sporen achtergelaten.” Wil het werk van Cees zien? Bekijk dan zijn Instagrampagina.

Cees Boot – vormgeving en illustratie

Bergen op Zoom

Meer informatie

Lees meer:

Cees Boot – vormgeving en illustratie

Bergen op Zoom

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Britt en Denise openen een kapsalon: ‘We kennen elkaar eigenlijk nog maar drie jaar’”

Britt en Denise openen een kapsalon: ‘We kennen elkaar eigenlijk nog maar drie jaar’

haaratelier goud britt denise bergen op zoom kapper kapster kapsalon
Ga naar “Jilly (24) opent nieuwe YIL-Store: ‘We worden bijna vijf keer zo groot’”

Jilly (24) opent nieuwe YIL-Store: ‘We worden bijna vijf keer zo groot’

jilly jil store bergen op zoom yil store.j
Ga naar “Vintage Vastenavend gaat weer open: ‘Niets is fout, bij ons kan alles’”

Vintage Vastenavend gaat weer open: ‘Niets is fout, bij ons kan alles’

vintage vastenavend carnaval bergen op zoom

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Mouwloze blouse € 4,95”

Mouwloze blouse € 4,95

 • Action
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Jumbo Goudse Kaas 48+ Stukken 1+1 gratis”

Jumbo Goudse Kaas 48+ Stukken 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Houten tuinbank € 49,95”

Houten tuinbank € 49,95

 • Action
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Kermis”

Kermis

 • Van 7 apr t/m 16 apr
kermis boulevard attractiekermis boulevard attractie
Ga naar “Op de T Festival”

Op de T Festival

 • 18 mei 2023
wilhelminaveld veldje gebouw t op de t festival hemelvaartsdag opbouw hemelvaartwilhelminaveld veldje gebouw t op de t festival hemelvaartsdag opbouw hemelvaart
Ga naar “Flat Mountain Festival”

Flat Mountain Festival

 • 26 maart 2023
flat mountain festivalflat mountain festival
Ga naar “90’s No Limits”

90’s No Limits

 • 13 mei 2023
Ga naar “Koningsdag in Bergen op Zoom”

Koningsdag in Bergen op Zoom

 • 27 april 2023
koningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel wilhelmina veldkoningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel wilhelmina veld