Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Brouwerij Sterck: ‘In het voorjaar kun je hier komen proeven’

Door Irma van Schaijk 1 maart 2019

Het is een nieuwe trend, overal zie je plaatselijke brouwerijtjes opduiken. Behalve in Bergen op Zoom. Tot nu toe dan, want in het voorjaar starten Rick Donders, Joris Stoop en Maarten Touw met brouwerij Sterck.

“Bergen op Zoom heeft zo’n mooi brouwerijhistorie”, zegt Rick. “Lees het boek ‘Bergen op Stoom’ er maar eens op na. Onze stad hoort gewoon een brouwerij te hebben. Wij zijn hele enthousiaste amateurbrouwers, die al lang met het idee rondlopen om een professionele brouwerij te beginnen. En nu is het dan zover: eind april, begin mei is onze eerste brouw drinkbaar en kunnen we van start.”

Bier met speculaaskruiden

In de delicatessenwinkel Tapavino zijn ze hun brouwerij aan het inrichten. “Mooie combinatie, toch? En van ons bier kun je hele toffe producten maken, bijvoorbeeld kaas, brood of bierkroketten. Het zou helemaal mooi zijn als die producten straks ook bij Tapavino te koop zijn.” Ambitieuze plannen dus. “We beginnen met een donker en een blond bier. Maar daaromheen kunnen we experimenteren. In de zomer met een echt zomerbiertje bijvoorbeeld, of in december iets met speculaaskruiden. In het begin brouwen we elke twee weken vijfhonderd liter, maar dat kunnen we uitbreiden als het goed loopt.” Hij lacht: “Niet dat we nou de illusie hebben dat we Heineken II worden. Maar toch, je weet maar nooit.”

Merck of Sterck?

Misschien denk je nu: die brouwerij zou toch Merck gaan heten? Dat klopt! Rick legt uit: “Merck was al een bestaande merknaam. Wel in een andere branche, maar we hebben besloten toch maar voor iets anders te kiezen. Het wordt dus brouwerij Sterck. Dat is in Bergen op Zoom toch een beetje een geuzennaam, dat past wel bij ons.”

Proeven

Ze hebben er veel zin in. “Bier is zó’n mooi product. Wist je door te spelen met temperaturen, je meteen een hele andere smaak krijgt? Ons bier wordt ambachtelijk gemaakt, heel bijzonder. Dat kunnen we niet uitleggen, dat moet je gewoon komen proeven!”

Lees ook:

Brouwerij Sterck

Het is bekend: dit is de nieuwe locatie van Brouwerij Merck

We meldden vorige maand al dat er een brouwerij in de Bergse binnenstad komt. Nu weten we al iets me...
streek bergen op zoom

Nieuw bij Streek: Bier & Spijs

Smullen van een heerlijk mals biefstukje met speciaalbier erbij. Bij Streek eet- en drinklokaal neme...
maureen hoekstra

Je moet het maar durven: deze Bergenaren gooiden hun leven om

Je vaste baan opzeggen en iets héél anders gaan doen: veel mensen dromen ervan, maar slechts weinig ...

adv.