Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tamara helpt om het hoofd leeg te krijgen: ‘Werkgevers moeten meer inzetten op mentale gezondheid’

Door Joost Verdult 19 juli 2019

Tamara Parren werkte net zoals veel mensen jarenlang braaf voor een werkgever. Vorig jaar besloot ze haar baan in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) op te zeggen en het anders aan te pakken. Ze begon een eigen bedrijf waar ze werknemers zowel individueel als in teamverband coacht en helpt met zaken waar de werklui van de samenleving tegenaan lopen. Met haar bedrijf Blauwdruk coaching en training gaat ze samen met mensen op zoek naar een oorzaken en oplossingen voor problemen die tegenwoordig op de werkvloer spelen.

Het valt Tamara op dat steeds meer bedrijven een gezonde levensstijl voor hun werknemers toejuichen. De een krijgt korting op zijn of haar sportabonnement, de ander heeft gratis fruit op de werkvloer. Hoewel de lichamelijk gezondheid volgens de onderneemster steeds meer aandacht krijgt op het werk, blijft het stukje mentale zorg volgens Tamara achter. “Wanneer mensen ergens tegenaan lopen, moeten zij in eerste instantie bij hun werkgever terecht kunnen”, vertelt ze. “Om direct naar een ggz-hulpverlener te gaan, is voor veel toch nog een grote stap.”

Het ontstaan van Blauwdruk coaching en training

De drempel is voor velen toch nog te hoog om voor gespecialiseerde hulp te kiezen. Vaak gaat die stap gepaard met schaamte, iets dat voor Tamara ook het geval was. “Ik heb zelf een burn-out gehad”, vertelt de coach. “Als je dat hebt, merk je dat daar toch wel een taboe op zit. In veel gevallen is een burn-out ook gekoppeld aan het verwachtingspatroon van ons allemaal. Tegenwoordig zijn veel mensen aan het rennen en willen alle ballen hoog houden. Ook de social media spelen daarbij een rol.”

Ervaringsdeskundige

Nadat Tamara haar burn-out de baas was en ze iets voor zichzelf wilde beginnen, leek een coachende rol in het hokje geestelijke gezondheid een logische stap. Zeker gezien haar achtergrond als therapeut binnen de ggz. Zowel individueel als in teamverband helpt ze mensen op de werkvloer. “Burn-out, competentiecoaching of spanningen in een team of bedrijf, ik doe er alles aan om de werknemer gezonder te maken en te houden. Ik houd ze een spiegel voor en ben to the point. Pleasen doe ik niet. Wat belangrijk is, is dat ze zelf achterhalen waar ze tegenaan lopen. Hoe meer ze bij zichzelf blijven, des te beter ze het probleem zelf oplossen. Daarnaast ben ik een gecertificeerd Breinstijl coach. Door het in kaart brengen en aan de slag te gaan met de denkstijlen van teamleden, komt er onderling meer begrip en een betere samenwerking.”

(Tekst loopt door onder foto)

micky-lint-fotografeert-natuur-bergen-op-zoom-10 Blauwdruk coaching en training
Een groene omgeving helpt het hoofd van mensen leeg te maken. Micky Lint

Gelukkige en gezonde werknemers

Bij een bedrijf op locatie of in de natuur: de vrouw achter Blauwdruk coaching en training helpt mensen van alle leeftijden op zoek te gaan naar rustigere versie van zichzelf. Vooral mensen in de sociale sectoren vindt ze uitdagend om te ondersteunen. “Dat zijn mensen die anderen helpen en soms zichzelf vergeten”, legt ze uit. “Dat zijn mensen die in een ziekenhuis, zorginstelling of school werken. Ik wil ervoor zorgen dat werknemers gelukkiger en gezonder zijn. Ze moeten om leren gaan met werkdruk, zonder ervoor te zorgen dat ze opgebrand raken. Door de natuur in te gaan en daar te praten, komen mensen vaak al tot rust. Dit doe ik in de vorm van wandelcoaching. De afwisseling die ik heb in mijn werkzaamheden, vind ik het mooiste dat er is.”

Lees meer:

The Celtic Shop Mariska

Mariska van The Celtic Shop maakt haar zaak Ierser dan Ierland zelf

In de Lindebaan in Bergen op Zoom vind je als je goed kijkt een verborgen stukje Ierland. Aan het be...
Karin - Peoples - kledingzaak -vierkantje -mode - kleding

Karin van Peoples: ‘Gelukkig gaat het weer beter met het Vierkantje’

Karin van Peoples zit alweer 3,5 jaar in het Vierkantje met haar kledingzaak. Sinds ze de deuren geo...
Evenwichtig in Balans

Marjolein van Evenwichtig in Balans zorgt dat lichaam en geest weer yin en yang zijn

Heb je wel eens gehoord van kinesiologie? Sinds 2011 helpt Marjolein Boeren (40) van Evenwichtig in ...


Meer over Blauwdruk coaching en training ontdekken?

Blauwdruk coaching en training

zorg

Fabrieksstraat 47, Halsteren

Bekijk meer:zorg

adv.