Bergse Chris runt de Nachtwinkel: ‘Mijn hoofd explodeert van de ideeën’
Waar je terechtkunt als je plots laat in de avond of ’s nachts iets nodig hebt? Dan ga je naar…
Een themataart van TikTok, Frozen of Koekiemonster: je kunt het zo gek niet bedenken of de Bergse Margreet Alleman (36) maakt het. Ze zegde in mei 2021 haar baan op en ging fulltime aan de slag als taartenbakker voor haar eigen onderneming: Homemade by Margreet.
Margreets passie voor taarten bakken begon zo’n vier jaar geleden. Haar dochters waren jarig en ze bestelde een gedecoreerde taart. Haar toenmalige collega wees Margreet erop dat ze die zelf ook kon bakken. Met wat tips en trucs ging ze de slag en maakte ze de verjaardag erop een taart. “Na het volgen van cursussen en workshops bakte ik steeds meer, ook voor vrienden”, vertelt ze. “Voor ik het wist, ging de telefoon en bakte ik voor vreemden.”
Margreet deed hiervoor iets compleet anders, maar werkte wel in de horecasector. Na de hotelschool ging ze aan de slag op de Holland-Amerika lijn als restaurantmanager op cruiseschepen. Margreet vond dat ze te veel van huis was en kwam daarom terug naar Nederland. Hier werkte ze in de horeca tot de komst van haar kinderen. Haar meest recente baan bij een transportbedrijf liet ze in mei ook achter zich. “Het thuiszitten door corona zette me aan het denken. Wat wil ik nou echt in mijn leven? Hier word ik het gelukkigst van.”
Lees verder onder de post.
Bij Homemade by Margreet bestel je diverse themataarten met een grootte vanaf tien personen. Ook bakt ze cupcakes, koekjes en maakt ze chocola. Voor feestdagen als Kerst en Sinterklaas bedenkt Margreet een taartontwerp, maar voor andere gelegenheden is het thema op afspraak. “Klanten vertellen me wat ze willen of leveren foto’s aan. Ik maak op basis daarvan een origineel ontwerp voor een taart.”
Als echte Bergse speelt Margreet ook in op thema’s die hier relevant zijn, zo heeft ze binnenkort weer Vastenavendkoekjes in de verkoop. Om die vormpjes te maken, kocht ze een 3D-printer. “Je kunt geen vormpjes als de Nar of Steketee kopen. Met deze printer kan ik koekjes in alle thema’s uit stekers printen. Een investering als deze is wel spannend. Ik weet van tevoren niet of ik het terugverdien.”
Lees verder onder de post.
Margreet vindt het leuk om haar ‘eigen geld’ te verdienen. “Dat deed ik bij een baas natuurlijk ook, maar nu verdien ik het door iets zelf te bedenken en met mijn handen te maken. Dat is heel bijzonder.” De taartenbakker heeft volop toekomstplannen voor haar bedrijf. Zo wil ze workshops gaan aanbieden. “In een workshop wil ik mensen kunnen helpen en de anderhalvemeterregel maakte dat lastig. Daarom staat dat voor komend jaar op de planning.”
Of het gezin zelf vaak taart eet? “Nee, we eten niet ieder weekend taart”, vertelt Margreet lachend. “Mijn dochters zijn heel trots op mijn bedrijf en vragen vaak om een cupcake. Dan maak ik er een paar extra, maar alleen voor hen. Een gedecoreerde taart voor onszelf bakken op zondag? Dat doe ik echt niet.”
Aangeboden door Kwalitaria
In onze gids
Populaire rubrieken