Ramon is de nieuwe uitbater van Cafetaria De Raayberg: ‘Het is nog steeds een beetje onwerkelijk’
“De friet blijft toch wel hetzelfde? En meneer, wilt u de stoof alstublieft niet veranderen?” Menig vaste klant van Cafetaria…
Hij is druk met alle voorbereidingen, maar 7 juni is het zover: Benjamin de Bruin (20) opent zijn eigen softijswinkel in het voormalige pand van N’ice aan de Grote Markt. En dat is bijzonder, want de jonge ondernemer had tot een paar jaar geleden helemaal niets met ijs. “Ik at het eigenlijk nooit.”
Voor veel Bergenaren is Benjamin geen onbekende. Hij rijdt al een paar jaar met zijn ijskar door de straten van onze stad. Tegenwoordig is hij vooral te vinden in Gageldonk, soms wel twee keer per dag.
Ondernemen zat er bij de Bergenaar al vroeg in. “Ik kom uit een echt ondernemersgezin, misschien zit het wel in de genen”, vertelt hij. Op zijn zeventiende begon hij zijn eigen ijskar. Hoe hij op dat idee kwam? “Ik zat in havo vijf en had veel tijd over. Ik dacht: ik ga voor mezelf beginnen. Op internet kwam ik tegen hoe ik een ijskar kon maken van een bakfiets, dus toen ging ik daarmee aan de slag.”
Zo gezegd, zo gedaan. Twee maanden later reed hij met zijn ijskar door Bergen op Zoom. Nu begint hij aan een nieuw avontuur: een softijsspeciaalzaak in het hart van de stad. “De eigenaren van De Stadsburger, waar ook N’ice corner onder viel, vroegen of het overnemen van de winkel iets voor mij was. Toen is het snel gegaan.”
Tekst loopt door onder de afbeelding >
Op 7 juni opent hij de deuren van FYESTA, afgeleid van het Spaanse woord voor feest. “IJs eten is een feestje”, omschrijft Benjamin. “Je kunt er zoveel toppings opgooien als je zelf wil.” Naast softijs met diverse toppings kun je bij FYESTA terecht voor bubble wafels en fruit met chocolade. Dat de Bergenaar nu zo gepassioneerd is over ijs, is best bijzonder. Voor zijn ijsavontuur had hij namelijk niets met de koude lekkernij. “Ik at het eigenlijk nooit, behalve misschien op een verjaardag. Mensen zeggen weleens dat je van je passie je werk moet maken, maar ik heb precies het omgekeerde gedaan.”
Naast de softijswinkel en de ijskar is Benjamin momenteel ook druk met zijn studie Ondernemerschap & Retailmanagement in Breda. Stilzitten kan de jonge Bergenaar volgens eigen zeggen niet. “Werk is mijn hobby. Ik speel hockey en ga weleens naar de sportschool maar een hele dag voor de tv is niets voor mij. Netflix gaat alleen aan als ik echt heel moe ben van een hele dag werken. Ik ben altijd bezig.”
De gedreven ondernemer nog lang niet klaar met de ijssalon in de Bergse binnenstad. “Ik wil van een ijsje halen echt een beleving maken. Softijs met geflambeerde mashmallow fluff, verschillende smaken en nog veel meer. Ik zit vol toekomstplannen.”
Aangeboden door Kwalitaria
In onze gids
Populaire rubrieken