Alpaca-lovers opgelet! Eveline verkoopt sjaals van echte alpaca-wol

Door Irma van Schaijk 8 maart 2019

De Bergse Eveline Vente woonde een tijd in Bolivia. Daar leerde ze Nona kennen, een bijzondere, sterke vrouw, die dagelijks voor haar kleinkinderen zorgt. “Ik wilde zo graag iets voor haar doen”, vertelt Eveline. “Haar vast werk en een inkomen geven. Dus hebben we samen een bedrijfje opgezet in sjaals, Yanantin. Zij breit, ik verkoop ze hier in Nederland.” 

Eveline heeft iets met Zuid-Amerika. Ze heeft er gewoond, gewerkt en gereisd. “Eigenlijk heel cliché”, lacht ze. “Ik ging er vrijwilligerswerk doen en werd verliefd.” Die liefde is inmiddels verleden tijd, maar de liefde voor Zuid-Amerika bleef. “Aan de ene kant is het een heel primitief land: veel armoede, slechte wegen. Maar ook prachtig: de natuur, de bergen, ontzettend lieve mensen.”

Geen vetpot

Een van die lieve mensen is Nona. “Zij is zo sterk en zo bijzonder. Nona had haar eigen restaurant, maar is daarmee gestopt om voor haar kleinkinderen te zorgen.” Nu krijg je in Bolivia wel een soort uitkering. Dat is 250 Boliviano’s, terwijl een minimumloon (ook al geen vetpot) 2000 Boliviano’s is. “Van zo’n uitkering kun je dus niet van rondkomen.” Samen bedachten Eveline en Nona een plan. “Nona houdt van breien. En in Peru, vlakbij Bolivia, heb je veel alpacawol. Wol van supergoede kwaliteit.” Het idee om sjaals in Nederland te verkopen was dan ook snel geboren.

eveline sjaals
Foto: Eveline Vente

Knettersterk

Sinds kort woont Eveline weer in Nederland. “Dit is een prima uitvalsbasis voor mijn verkoop”, lacht ze. Haar sjaals zijn te koop bij Kweek Conceptstore en via haar website. “Ik ben op zoek naar meer verkooppunten. Een nadeel is, dat de winter bijna voorbij is. Dus krijg ik vaak als reactie: ‘Kom over een halfjaar maar terug.’ Maar deze sjaals zijn ook heel fijn in de zomer, bijvoorbeeld op een frisse avond.” Goedkoop zijn ze niet: voor een echte Yanantin betaal je toch bijna honderd euro. “Zelf ben ik dol op sjaals”, lacht Eveline. “In een gekke bui tel ik zó honderd euro neer voor een mooi exemplaar. En deze zijn echt een investering: alpaca-wol is knettersterk. Daar doe je echt heel lang mee.”

eveline sjaals
Foto: Eveline Vente

De buurvrouw wil dit ook

Hoewel Yanantin nog geen halfjaar bestaat, loopt het al heel aardig. “Nona is er heel erg blij mee. Ze heeft nu een machientje, waardoor ze de sjaals wat sneller klaar heeft. Ze kan er van leven, sparen en voor de kleinkinderen zorgen. Dus daar word ik ook blij van.” Eveline zelf wordt er geen cent rijker van. “Voorlopig gaat al het geld naar Nona en Yanantin. Ik heb een baan, dus ik hoef er niet aan te verdienen. Het is gewoon heel leuk om te doen. Bovendien: Nona heeft een buurvrouw die graag wil helpen, en een zus. Het zou dus heel fijn zijn dit verder uit te kunnen breiden en zo meer mensen te helpen.”

Lees ook:

carl van de rijzen

Carl van de Rijzen print ziekenhuizen, achtbanen en de Peperbus in 3D

Van grote internationale opdrachten tot het veldteken en de Peperbus: Carl van de Rijzen print het a...
prinses

Christine zet grote en kleine prinsessen op de foto in Bergen op Zoom

Christine Pandel uit Halsteren heeft zelf een klein prinsesje thuis zitten: haar dochter Lotte (4). ...
maarten verswijveren

Opa Verswijveren was supertrots op zijn ondernemende kleinzoon Maarten

Met zijn frietwagen (Verse Friet van Verswijveren) en zijn cateringbedrijf zet Maarten Verswijveren ...

adv.