Ad van Boekhandel Quist is genomineerd voor verkoper van het jaar: ‘Het delen van mijn liefde voor boeken is het mooiste dat er is’

boekverkoper van het jaar ad quist boekhandel boekenwinkel bergen op zoom
Van kinderboek tot literatuur: Ad wordt enthousiast van álle boeken. | Foto: indebuurt

Al meer dan 30 jaar runt hij zijn boekhandel in de Bergse binnenstad: Ad Quist (63). Dit jaar is hij genomineerd voor een bijzondere titel. Ad staat namelijk op de longlist voor de verkiezing van boekverkoper van het jaar. “Wie mij genomineerd heeft? Ik heb werkelijk geen idee.”

Dat hij überhaupt genomineerd is, kwam voor de boekverkoper al als een verrassing. “Ik las het vorige week in Boekblad. Er ging geen mail of andere melding aan vooraf.”

Eerste nominatie ooit

In alle jaren die hij al in het vak zit, kwam hij nog nooit eerder op de landelijke lijst van boekenstichting Elspeet terecht. “Ik hield me er nooit zo mee bezig. Maar nu ik erop sta, is het natuurlijk enorm leuk.” Nu komt het neer op stemmen werven. “Mijn vrouw Caroline en mijn dochter hebben hun vrienden op social media al opgeroepen om mee te doen.”

‘Geen heisa’

Zelf blijft Ad er nuchter onder. Dat het een eer is, staat buiten kijf. Maar postercampagnes of andere acties, dat ziet hij niet gebeuren. “We gaan er geen enorme heisa van maken in de winkel. Als ik win is het leuk, maar als ik de longlist niet haal is het ook goed.”

Lees verder na de foto >

Boekenliefde delen

Wat hij het leukste vindt aan het vak van boekenverkoper? “Het delen van de liefde voor boeken. Ik word blij als mensen enthousiast zijn over een boek, wat voor genre dat ook is. Van de gekte rond Vijftig Tinten Grijs – wat echt geen boek voor mij is – tot het laatste deel van de Zeven Zussen-serie. En de TikTok-generatie die boeken weer helemaal gevonden heeft. Ook al lezen ze vaak in het Engels – ze zijn bezig met boeken. Dat is het mooiste wat er is.”

Geen tv: boeken

De liefde voor boeken zat er bij de Bergse verkoper, die overigens in Middelburg woont, zelf ook al vroeg in. “Ik ben opgegroeid met boeken. Mijn vader had een hekel aan televisie, die vond dat er gelezen moest worden. Ik ging ook graag kijken in boekhandels. Overal waar ik kwam bezocht ik er wel een. Dat doe ik nu nog.”

Passie, geen werk

Dat was ook hoe Ad jaren geleden het boekenvak inrolde. “Ik wist totaal niet wat ik wilde doen. Toen zei iemand: is het boekenvak dan niets voor jou? Daarop heb ik de opleiding voor boekverkoper gevolgd.” En zo volgde in 1989 de opening van zijn eigen boekwinkel in Bergen op Zoom.

Als het ooit als werk voelt, ben ik verkeerd bezig.

Of hij boeken écht nooit zat is? “Nee. Ik lees echt voor mijn plezier. ’s Avonds na het werk, of Caroline en ik gaan lekker op leesvakantie. Heerlijk! Het bezig zijn en praten over boeken is echt een passie. Als het ooit echt als werk voelt, weet ik dat ik verkeerd bezig ben.”

Boekverkoper van het jaar

Terug naar de verkiezing. Want daar helemaal bovenaan de lijst prijkt zijn naam: Ad Quist. Als hij genoeg stemmen verzamelt, staat hij op 2 juni op de shortlist. “Als dat lukt, komt de jury langs in de winkel. Op 28 augustus wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.” Of hij al feest gaat vieren als hij op de shortlist komt? “Een drankje doen we denk ik wel”, vertelt de enthousiaste boekenman. “Maar de champagne, die gaat pas open als ik de titel win.”

Stemmen op Ad kan tot en met 31 mei via deze link.

Boekverkoper van het jaar is een jaarlijkse verkiezing door Stichting Elspeet. Deze stichting is er voor alle mensen in het boekenvak, van receptionist tot boekverkoper en mensen die bij een uitgeverij werken. De verkiezing voor boekverkoper van het jaar bestaat sinds 2010. Op de longlist staan dit jaar 22 genomineerden, de vijf verkopers die de meeste stemmen verzamelen gaan door naar de shortlist. Daaruit wordt de uiteindelijke winnaar gekozen. Vorig jaar sleepte Meriam Wehrens van Boekhandel van Piere in Eindhoven de prijs in de wacht.

Meer Bergse ondernemers:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Visgilde Bergen op Zoom bestaat 25 jaar: ‘We gaan de klant eens goed trakteren’”

Visgilde Bergen op Zoom bestaat 25 jaar: ‘We gaan de klant eens goed trakteren’

visgilde de zeeland arie schot 25 jaar
Ga naar “Britt en Denise openen een kapsalon: ‘We kennen elkaar eigenlijk nog maar drie jaar’”

Britt en Denise openen een kapsalon: ‘We kennen elkaar eigenlijk nog maar drie jaar’

haaratelier goud britt denise bergen op zoom kapper kapster kapsalon
Ga naar “Jilly (24) opent nieuwe YIL-Store: ‘We worden bijna vijf keer zo groot’”

Jilly (24) opent nieuwe YIL-Store: ‘We worden bijna vijf keer zo groot’

jilly jil store bergen op zoom yil store.j

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “CAMPINA KWARK”

CAMPINA KWARK

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “LSC Smart Connect slimme feestverlichting voor buiten € 22,95”

LSC Smart Connect slimme feestverlichting voor buiten € 22,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “AARDBEIEN”

AARDBEIEN

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “TROS TOMATEN Los per 500 gram € 0,89”

TROS TOMATEN Los per 500 gram € 0,89

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023

Agenda

Ga naar “ProefMei”

ProefMei

 • Van 8 jun t/m 11 jun
Proefmei proef mei proef mee markiezenhof muziek eten restaurant koken etenProefmei proef mei proef mee markiezenhof muziek eten restaurant koken eten
Ga naar “Maria Ommegang”

Maria Ommegang

 • 25 juni 2023
Maria Ommegang 2022 Geloof Kerk optocht event evenement parade christenMaria Ommegang 2022 Geloof Kerk optocht event evenement parade christen
Ga naar “De Foodstoet”

De Foodstoet

 • Van 1 sep t/m 3 sep
foodstoet kiek in de pot 2022 pop upfoodstoet kiek in de pot 2022 pop up
Ga naar “Krabbenfoor”

Krabbenfoor

 • Van 27 jul t/m 30 jul
krabbenfoor
Ga naar “Nationale Archeologiedagen”

Nationale Archeologiedagen

 • Van 16 jun t/m 18 jun
archeologie archeologisch depot potten pannen historie geschiedenis