Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marijn van café ’t Slik: ‘Gelukkig hebben we door de Vastenavend een buffer opgebouwd’

Door Joost Verdult 17 mei 2020

Heb je het over dé karaoketempel van Bergen op Zoom, dan bedoel je natuurlijk café ’t Slik. Hoewel Marijn (57) en Marijke Withagen (31) de coronasluiting gebruiken om ’t Slik en de Schorre op te frissen en een likje verf te geven, kunnen ze niet wachten om weer open te gaan.

We gaan terug naar jaren 90. In de Engelsestraat zat café Jan van Glymes, de kroeg waar Marijn werkte voor Dennis van Tilborg (de huidige Steketee). Toen Dennis het café verkocht, zag Marijn zijn kans. “Samen met mijn toenmalige vrouw en twee anderen namen wij in 1995 het café over”, vertelt hij.

Horeca blijft kriebelen

Een aantal jaar later volgt een scheiding, waardoor Marijn uit het café vertrekt. “Dan ga ik wel iets anders beginnen, dacht ik toen”, vertelt hij verder. Tot op een dag iemand aan zijn deur stond. “Hij vroeg of ik nog iets wilde doen in de horeca. En ja, dat wilde ik wel. Vervolgens dacht ik na over de plek waar ik een café wilde. Niet in de Engelsestraat, omdat mijn toenmalige vrouw daar nog zat. Ook niet in de Lievevrouwestraat en op de Grote Markt. Er waren twee plekken waar ik interesse in had. Het oude café De Kaai en café d’Angleterre.”

Aankoop van de kroeg

En café d’Angleterre, dat is tegenwoordig ’t Slik. “Toen ik verder ging praten met die man, kwam ik erachter dat café d’Angleterre te koop stond”, vertelt Marijn. Uiteindelijk deed Marijn een bod. Daardoor veranderde in 1997 de d’Angleterre in ’t Slik. “Het was een leuk café en ik kon ervan leven. Maar een pensioen opbouwen lukte niet. Daarom heb ik in overleg met de huurbaas het pand vergroot. De poort waar je nu naar binnen gaat, was vroeger de doorgang voor een paard en kar.”

(Tekst loopt door onder de video)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Het is tenslotte zaterdagavond… karaokeavond… En we missen jullie! #coronatijd #zaterdagavond #weekend #karaoke #slik #bergenopzoom

Een bericht gedeeld door ’t Slik / de Schorre (@slikschorre) op

De Schorre erbij

Terwijl ’t Slik groter wordt, komt café de Lachende Vos (dat daarvoor de Hut en Frapo’s heette) in de verkoop. De vraagprijs van het café blijft zakken, waardoor Marijn besluit om het café zelf te kopen. “Ik was bang dat er door de lage prijs misschien wel rare buren in zouden komen, waardoor mensen niet meer naar ’t Slik durfden te komen”, verklaart hij.

Drama van Plaatpop

Jarenlang gaat het voor de wind, maar dan breekt 2014 aan. Het idee van festival Plaatpop wordt geboren. Hoewel het idee van het nieuwe festival op een warm ontvangst kon rekenen, werd Plaatpop een financiële domper voor Marijn. “Iedereen was er blij mee, behalve wij”, vertelt hij. “Het was er lekker druk, maar we hadden vierhonderd betalende bezoekers te weinig. Daarnaast waren de artiesten aan de dure kant. Dat was een bittere pil. Als toen de coronacrisis was toegeslagen, had ’t Slik niet meer bestaan.”

‘Als toen de coronacrisis was toegeslagen, had ’t Slik niet meer bestaan’

Dj’s en barwedstrijden

Uiteindelijk komt Marijn er weer bovenop. Door de panden van ’t Slik en de Schorre te kopen, creëert hij een zakcentje voor later. Ook qua activiteiten in de kroegen verandert er wat na die periode van Plaatpop. “We hadden veel livemuziek, maar sinds Gebouw-T werd dat wat minder”, vertelt Marijn. Toen zijn we overgegaan op dj’s, zijn we barwedstrijden gaan houden én is karaoke op zaterdag natuurlijk gebleven.”

Coronacrisis

Dan is het 2020 en breekt voor Marijn het volgende debacle uit: de coronacrisis. “Gelukkig hebben we door de Vastenavend een buffer op kunnen bouwen, al moet dit natuurlijk niet te lang duren”, zegt hij. “We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten in ieder geval. We hebben de vloeren aangepakt en vernieuwen de elektra boven de plafonds. Zo hopen we op 1 juni weer schoon en fris open te kunnen.”

(Tekst loopt verder onder de Facebookpost)

Horeca in coronatijd

De kroegen mogen binnenkort dan weer opengaan, toch mag dat alleen onder strikte voorwaarden. “Het is allemaal nog heel ingewikkeld”, vertelt Marijn. “Binnenkort komen er meer richtlijnen en dan zullen we daar op inhaken. Eventueel zetten we achter terrassen en binnen werken we misschien met tafels.” Hoe de vooruitzichten nu zijn, mogen er vanaf juli honderd personen in een kroeg zijn. “Dan gaan we denk ik maar met vakken werken”, zegt Marijn. “We hebben in ieder geval zin om open te gaan, al hopen we wel dat iedereen zich aan de regels houdt. Zeker als mensen wat gedronken hebben.”


Meer over Café ’t Slik en de Schorre ontdekken?

Café ’t Slik en de Schorre cafés

Gesloten20:00 - 04:30

Steenbergsestraat 40 - 42, Bergen op Zoom

Bekijk meer:cafés

Lees meer:

nagelsalon Bergen op Zoom lief voor nagels

Petra mag haar nagelsalon weer openen: ‘Ik mag weer aan de slag!’

Begin mei was minister-president Mark Rutte duidelijk: vanaf 11 mei mogen de mensen met een contactb...
Jurgen Kwisthout jk multimedia cameraman fotograaf indebuurt

Michael Boogerd tot prinses Margriet: Jurgen kreeg ze allemaal al eens voor de lens

Vraag je jezelf wel eens af wie die haarscherpe foto's en gelikte video's van indebuurt Bergen op Zo...
asperges asperge van het land Hereijgers Aardbeien & Asperges

[Video] Asperges van de Brabantse Wal: nergens anders zo lekker

Koningin van de groente, parel van het land, het witte goud: dit zijn natuurlijk enkele bijnamen van...

adv.