Binnenkijken bij het gele pand in de Koningstraat van Miranda en Arjan: ‘Aan dit huis is altijd wel wat te doen’

Met veel plezier woonden Miranda, Arjan en hun dochters Rozanne en Mylene jarenlang in de Arnhemse wijk Molenbeke. Totdat de kans zich voordeed een monumentaal pand te kopen, middenin het centrum. “Er moest veel aan gedaan worden en we hebben geen moment spijt gehad.”
Alle leden van het gezin zijn dolblij met de verhuizing, nu alweer twee jaar geleden. Mylene: “Het was wel even puzzelen hoe we het zouden doen met de indeling van onze slaapkamers, maar dat is goed gelukt. We hebben onze eigen plek, de benedenverdieping is voor ons. Dat is natuurlijk hartstikke fijn.” Met vrienden chillen zonder dat hun ouders er last van hebben en ook nog eens midden in de stad wonen; zijn ze ooit van plan om uit huis te gaan? Rozanne: “Voorlopig zitten we hier prima. We weten nog niet precies wat en waar we straks gaan studeren, dat zien we wel.”
Nieuwe fase
Ook Arjan is blij met de keuze. “Toen de meiden kleiner waren was het heel fijn om in een kindvriendelijke buurt te wonen. Toen ze ouder werden, merkten we dat we toe waren aan iets nieuws. Om ons heen kwamen gezinnen met jonge kinderen wonen, die fase hadden wij wel gehad.” Het pand in de Koningsstraat kwam precies op het juiste moment op hun pad. Door zijn werk, Arjan heeft een bouwmanagement bureau, zag hij ook meteen de mogelijkheden om flink te gaan verbouwen.
Arjan: “De verschillende ruimtes waren hokkerig en klein. Beneden was een woonwinkel, die de laatste jaren nauwelijks werd gebruikt. Het was donker en veel okergeel, niet onze smaak. We hebben heel veel gedaan en laten doen.” Van muren wegbreken tot het bij de woning betrekken van een oude schuur, het huis is rigoureus veranderd. “De vorige eigenaren zijn nog wel eens langs geweest en waren vol verbazing over hoe wij het ruimtelijker en moderner hebben gemaakt. Ze vonden het erg mooi geworden.”
Tekst gaat verder na de afbeeldingen
Monumentaal pand
Het pand dateert van 1628. Arjan: “We zijn hier echt gaan wonen voor het pand, dat is zo karakteristiek. De sfeer is precies wat wij willen. Er staan zeker een paar maal per maand mensen op straat ons huis te fotograferen.” Hoewel hij beroepsmatig voornamelijk adviseert over verbouwingen en ze niet daadwerkelijk uitvoert, is hij in zijn vrije tijd graag aan het klussen. “Ik ben niet superhandig ofzo, maar wel van het motto gewoon doen.” Zijn dochters onderbreken hem. “Je bent hartstikke handig pap! Je hebt laatst bijvoorbeeld dat ene raam helemaal zelf gemaakt, terwijl je nog nooit zoiets had gedaan.”
De plannen voor het huis bedenkt Arjan samen met Miranda. “Jammer dat ze nu aan het werk is, maar zij kan beamen dat we helemaal op 1 lijn zitten. We weten goed wat we willen en zijn beiden ook kieskeurig. We hebben onze eigen stijl.” Die zou hij als modern en landelijk willen beschrijven. “In een pand zoals dit moet je het ook niet te modern willen, je moet het karakter van het huis ook binnen terug laten komen.”
Tekst gaat verder na de afbeeldingen
Tegenaan lopen
Favoriete woonwinkels hebben ze niet echt. “Het is juist leuk om overal wat vandaan te halen, een interieur ontstaat in de loop der jaren. We hebben bijvoorbeeld net een nieuwe tafel, daar loop je dan tegenaan.” De poten moesten wel vervangen worden. “Die vond ik maar niks, maar het tafelblad was precies wat wij mooi vinden.”
De dochters zijn tevreden over de smaak van hun ouders. Mylene: “Ze hebben veel grijs, maar ik hou ook wel van groen. En van lekker veel planten. Dat mag van mij nog wel meer.” Op de vraag wat ze nooit in huis zouden halen antwoordt zij: “Mijn ouders zouden nooit kiezen voor felle kleuren.”
Nooit af
Arjan valt haar bij: “Nee dat past niet bij ons. Waar ik ook niet van hou is een enorme tv. Het liefste had ik helemaal geen tv. Waar ik ook niet van hou is een groot schilderij, ik weet dat ik daar dan snel op uitgekeken zou zijn. Het is leuk om regelmatig wat te veranderen in huis.” Hij voegt daar tenslotte nog aan toe: “Een huis zoals dit vraagt daar ook om. Dit is nooit af en dat past perfect bij ons.”