Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woningnood in Arnhem: zoveel woningen moeten erbij komen

Door Redactie indebuurt Arnhem 15 november 2019

Nijmegen, Arnhem en Ede staan in de top-10 steden met het hoogste woningtekort. Dat komt vooral doordat gezinnen en ouderen de Randstad verlaten en hier een huis zoeken. Hoeveel extra woningen zijn er nodig in Arnhem? 

Gelderland en Overijssel kunnen daardoor de komende vijf jaar 60.000 nieuwe huishoudens verwachten, schrijft De Gelderlander. Dat is veel meer dan er wegtrekt uit Oost-Nederland. Er vertrekken vooral jongeren naar de Randstad, voor studie. Maar die laten geen woning achter.

Arnhem steeds groter

Door de verhuisstroom uit de Randstad is er een snelle verstedelijking in Arnhem, iets wat niet te missen is als inwoner van Arnhem. In Nijmegen en Arnhem is veel verstedelijking, waardoor deze steden waarschijnlijk aan elkaar vast gaan groeien en een metropool gaan worden. Arnhem kreeg er de afgelopen 20 jaar al een gebied ter grootte van Presikhaaf bij.

Zoveel is er in 20 jaar gebouwd in Arnhem

75.000 woningen erbij

Om de woningnood op te lossen in Oost-Nederland, moeten er 75.000 woningen bijgebouwd worden. En die moeten dan vooral in Nijmegen, Arnhem en Ede komen. Nijmegen komt dit jaar al 7122 huizen te kort, Arnhem 5085 en Ede heeft een tekort aan 1450 woningen. Dat zijn vooral woningen voor starters, doorstromers en alleenwonenden.

Geld om zoveel woningen bij te wonen, is er niet genoeg in de gemeenten. Daarom vinden de gemeentebesturen en provincies Gelderland en Overijssel dat het kabinet mee moet betalen. De gezamenlijke bouwplannen onder de naam Woonakkoord Oost, waar dit instaat, werden 11 november aangeboden aan minister Stientje van Veldhoven minister van Wonen en Milieu en andere Kamerleden.

Oplossingen om te kunnen bouwen

In het Woonakkoord Oost willen de provincies samen met het Rijk zoeken naar creatieve oplossingen om toch te kunnen bouwen. Door de stikstofproblematiek liggen namelijk honderden bouwprojecten stil. Veel Natura 2000-gebied ligt in Oost-Nederland en bouwen langs de rivieren kan eigenlijk niet meer. Een oplossing zou het bouwen van flexwoningen kunnen zijn die 10 of 15 jaar kunnen staan en dan elders volledig hergebruikt kunnen worden.

Meer over wonen in Arnhem:

Dit is momenteel de gemiddelde huizenprijs in Arnhem

Er zijn weer nieuwe cijfers over de woningmarkt gepubliceerd en dat betekent dat we kunnen kijken ho...

BIZAR! Amsterdam versus Arnhem: kijk en vergelijk deze huizenprijzen

Het deed nogal wat stof opwaaien: een doodnormaal rijtjeshuis kost je tegenwoordig in de hoofdstad a...

Velperparc: groen en ruim wonen vlakbij Arnhem centrum

Aan de rand van het centrum van Arnhem wordt op het voormalige Enka-terrein de laatste hand gelegd a...

Meer over

Nieuwbouw Wonen

adv.