Wachttijd, voorwaarden en meer: alle informatie over sociale huurwoningen in Arnhem
Particuliere huurwoningen zijn vaak duur in de stad. Daarom is wonen in een sociale huurwoning erg gewild gewild in Arnhem….
Je kunt in een school, een oud kantoor of een leegstaande villa terechtkomen en je weet nooit voor hoe lang. Wat je wél weet als je antikraak gaat wonen, is dat je huur laag is. Benieuwd hoe antikraak in Arnhem werkt? Lees je hier.
In Arnhem zijn de koopwoningen prijzig. Huurhuizen zijn vaak bezet of je moet er een tijd voor op de wachtlijst staan, zoals bij sociale huur. Gelukkig is er ook nog een andere optie om woonruimte te vinden in Arnhem: antikraak. Antikraak, oftewel leegstandbeheer, is ideaal wanneer je het niet erg vindt om wat minder vastigheid te hebben én een lage huur wilt betalen.
Wat is antikraak? Dat leggen we je uit: Eigenaren van woningen, winkels en kantoren willen niet dat hun panden leeg staan op het moment dat een vaste huurder zijn contract op zegt en vertrekt. Aangezien er vaak niet van de een op andere dag een nieuwe huurder is gevonden of er moet worden gewacht op een nieuwe huurder, sloop of renovatie, moet het pand worden bewaakt tegen (bijvoorbeeld) krakers. Dit wordt ook wel leegstandbeheer genoemd. Officieel is dit geen huur maar leegstandbeheer waarvoor je een vergoeding voldoet. Je hebt dus geen huurdersrechten als je antikraak woont.
Er zijn verschillende bureaus die daar op inspringen en tegen zeer lage huur de panden tijdelijk verhuren als woning of als werkplek. Meestal betaal je ongeveer €180 euro per werk- of woonruimte per maand, maar dit kan verschillen. Soms betaal je een bedrag inclusief gas, licht en water, maar het komt ook voor dat je dit zelf nog moet aansluiten.
Lees verder onder het gifje >
Het fijne is dat antikraak voor iedereen is. Of je nou veel verdient of weinig en of je alleen woont of niet, dat maakt niet uit. Uiteraard moet de woning wel geschikt zijn om er met meerdere mensen te gaan wonen en je betaalt een bedrag per persoon wanneer je gaat huren. Als je wordt uitgenodigd door de makelaar heb je echter weinig tijd om na te denken, de eigenaar van het pand wil immers dat het pand snel iemand heeft die erop let. Het liefst geven ze je meteen de sleutel.
Je woont er dus tegen een lage huur, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De belangrijkste is dat je wordt gezien als ‘bewaker’ van het leegstaande pand. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer het pand verhuurd of verkocht is, je maar een paar dagen hebt om al je spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Meestal staat hier twee weken voor, maar het kan ook vier dagen zijn. Dit verschilt per antikraak-organisatie.
Ben je enthousiast? Neem dan contact op met een van de aanbieders van antikraak in Arnhem. Elk bedrijf heeft eigen regels en voorwaarden, maar inschrijven is over het algemeen gratis. Ook verschilt het per aanbieder of er ruimte beschikbaar is. Soms heb je al binnen een paar weken een eigen woon- of werkplek.
Aangeboden door VanWonen
In onze gids
Populaire rubrieken