Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op zoek naar een huis? Zo werkt antikraak in Arnhem

Door Brechtje van Dam 10 juli 2019

Je kunt in een school, een oud kantoor of een leegstaande villa terechtkomen en je weet nooit voor hoe lang. Wat je wél weet als je antikraak gaat wonen, is dat je huur enorm laag is. Zo werkt antikraak in Arnhem.

In Arnhem zijn de koopwoningen prijzig aan het worden en de huurhuizen vaak bezet of je moet er een tijd voor op de wachtlijst staan. Gelukkig is er ook nog een andere optie om woonruimte te vinden in Arnhem: antikraak. Antikraak, oftewel leegstandbeheer, is ideaal wanneer je het niet erg vindt om wat minder vastigheid te hebben én een heel lage huur wil betalen.

Leegstandbeheer

Wat is antikraak? Dat leggen we je uit: Eigenaren van woningen, winkels en kantoren willen niet dat hun panden leeg staan op het moment dat de vaste huurder zijn contract heeft opgezegd en is vertrokken. Aangezien er vaak niet van de een op andere dag een nieuwe huurder is gevonden of er moet worden gewacht op een nieuwe huurder, sloop of renovatie, moet het pand worden bewaakt tegen (bijvoorbeeld) krakers. Dit wordt ook wel leegstandbeheer genoemd. Officieel is dit geen huur maar leegstandbeheer waarvoor je een vergoeding voldoet. Je hebt dus geen huurdersrechten als je antikraak woont.

Wonen en werken

Er zijn verschillende bureaus die daar op inspringen en tegen zeer lage huur de panden tijdelijk verhuren als woning of als werkplek. Meestal betaal je ongeveer €180 euro per werk- of woonruimte per maand, maar dit kan verschillen. Soms betaal je een bedrag inclusief gas, licht en water, maar het komt ook voor dat je dit zelf nog moet aansluiten.

via GIPHY

Het fijne is dat antikraak voor iedereen is. Of je nou veel verdient of weinig en of je alleen woont of niet, dat maakt niet uit. Uiteraard moet de woning wel geschikt zijn om er met meerderen te gaan wonen en je betaalt een bedrag per persoon wanneer je gaat huren. Als je wordt uitgenodigd door de makelaar heb je echter weinig tijd om na te denken, de eigenaar van het pand wil immers dat het pand snel iemand heeft die erop let. Het liefst geven ze je meteen de sleutel.

Goedkoop huren

Je woont er dus tegen een lage huur, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De belangrijkste is dat je wordt gezien als ‘bewaker’ van het leegstaande pand. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer het pand verhuurd of verkocht is, je maar een paar dagen hebt om al je spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Meestal staat hier twee weken voor, maar het kan ook vier dagen zijn. Dit verschilt per antikraak-organisatie.

Antikraak in Arnhem

Ben je enthousiast? Neem dan contact op met een van de aanbieders van antikraak in Arnhem. Elk bedrijf heeft haar eigen regels en voorwaarden, maar inschrijven is over het algemeen gratis. Ook verschilt het per aanbieder of er ruimte beschikbaar is. Soms heb je al binnen een paar weken een eigen woon- of werkplek.

Lees ook:

tullekensteeg

Wonen in de Varkensstraat: nieuwe huurappartementen in voormalig Manhattan

Dat is tof, je kunt binnenkort wonen in de Varkensstraat. Kun je zo vanuit de kroeg op de Korenmarkt...
sociale huurwoning in arnhem

Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Arnhem

We schreven eerder al over hoe je in Arnhem aan een sociale huurwoning komt. Een onderwerp dat gerel...
sociale huurwoning in arnhem

Dit moet je doen voor een sociale huurwoning in Arnhem

Nog altijd zijn er veel personen die niet realiseren dat ze wellicht in aanmerking komen voor een so...

Meer over

Wonen

adv.