Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geen ‘verkamering’ meer in het Spijkerkwartier: dit is wat het betekent

Door Brechtje van Dam 9 juli 2019

Wie in Arnhem heeft gestudeerd, is vast bekend met de wijk Spijkerkwartier. Het is namelijk een buurt waar relatief een hoop studentenhuizen staan en dus kamers worden verhuurd. Aan de verhuur op die manier komt nu wellicht een einde. Dit is wat de ‘verkamering’ van het Spijkerkwartier betekent. 

Wat is verkamering?

Verkamering betekent het omzetten van zelfstandige woningen naar woonhuizen voor kamerbewoning. Een geheel huis wordt dan dus opgedeeld in los te verhuren kamers met een aantal gemeenschappelijke voorzieningen zoals een keuken en toilet.

Verkamering in het Spijkerkwartier

Vanaf 5 juli 2019 is het in de wijk Spijkerkwartier niet meer toegestaan om woningen te verkameren. Dat heeft de gemeenteraad van Arnhem besloten. Dat betekent dat het voor pandeigenaren niet meer mogelijk is een bestaand woonhuis op te splitsen naar kamers of kleine appartementen. De gemeenteraad wil beleid ontwikkelen over verkamering en woningsplitsing en voert daarom deze maatregel door.

Moet ik nu m’n huis uit?

Woon je al in het Spijkerkwartier in een kamer of appartement? Geen zorgen, deze maatregel geldt alleen voor de woningen in de wijk die nog niet verkamerd zijn. Panden die dus al opgesplitst zijn, mogen gewoon blijven bestaan.

Waarom in het Spijkerkwartier?

In het Spijkerkwartier zijn relatief de meeste woningen opgesplitst in te verhuren kamers of kleine appartementen. Dat leidt steeds vaker tot klachten in de wijk. Van parkeeroverlast door auto’s en fietsen tot langdurige geluidsoverlast. Daarnaast zorgt de toenemende verkamering ervoor dat er in het Spijkerkwartier weinig woningen beschikbaar zijn voor starters en gezinnen. Met name die groep hebben relatief weinig keuze op de woningmarkt momenteel.

Andere wijken?

Het besluit geldt alleen voor het Spijkerkwartier. Daar komt verkamering van woningen verreweg het meeste voor: ongeveer 40 procent van alle kamerverhuurbedrijven verhuurt kamers in deze wijk. Intussen werkt de gemeente aan een ‘facetbestemmingsplan’ met daarin regels voor het splitsen van woningen of het opdelen in kamers.

Lees ook:

online matching Van Sonsbeeck makelaars

Zoveel duurder zijn huurwoningen in Arnhem geworden

Dat het niet zo lekker gaat met de huurprijzen, is geen geheim. Al een tijd stijgen de prijzen van h...
sociale huurwoningen arnhem zuid schuytgraaf

Goed nieuws! Nieuwe sociale huurwoningen in Arnhem

In Schuytgraaf, pal naast treinstation Arnhem-Zuid, komen ongeveer 400 nieuwe woningen. Zo'n 60 proc...
finse bungalow natuurhuisje

Op zoek naar rust? Huur een natuurhuisje in de buurt van Arnhem

Januari is zo'n maand dat veel van ons er een beetje doorheen zitten. Heb je even behoefte aan wat r...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.