Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je doen voor een sociale huurwoning in Arnhem

Door Brechtje van Dam 19 februari 2019

Nog altijd zijn er veel personen die niet realiseren dat ze wellicht in aanmerking komen voor een sociale huurwoning in Arnhem. Natuurlijk, er zijn wachtlijsten, maar het kan toch gunstig zijn je in te schrijven voor sociale huur omdat de prijzen vaak lager liggen en je in veel gevallen huurtoeslag kunt krijgen. Deze eisen moet je aan voldoen voor sociale huur in Arnhem.

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

In de gemeente Arnhem worden sociale huurwoningen verhuurd via een regionaal aanbod. In totaal zijn er 20 woningcorporaties in de regio Arnhem-Nijmegen die samen ongeveer 90.000 woningen verhuren. Wil je in aanmerking komen voor één van die huizen, dan moet je je inschrijven bij Entree. Vanuit die organisatie worden huizen in onze regio aangeboden. Inschrijven bij Entree is gratis, maar je moet wel ouder dan 18 zijn en in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit (of een geldige verblijfstitel).

Soorten woningen

Je kunt je bij Entree inschrijven voor huurwoningen, studentenwoningen of overig aanbod zoals parkeerplaatsen en bergingen. Het moment dat je inschrijft geldt als jouw registratiedatum en is bovendien de startdatum van je meettijd. Over het algemeen geldt: hoe langer je meettijd, hoe meer kans je maakt op een sociale huurwoning.

Gegevens

Om je in te schrijven heeft Entree een aantal persoonlijke gegevens nodig. Natuurlijk vinden ze het ook handig om te weten wat voor woning je zoekt (hoe duur, in welke wijk etc.). Daarnaast is het belangrijk dat Entree jouw inkomensgegevens ontvangt. Die inkomensgegevens kun je opvragen bij de Belastingdienst. Waarom ze willen weten wat je verdient? Omdat op basis van jouw inkomen wordt bepaald of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en zo ja, welke woningen. Niet alle woningen zijn even duur en daarnaast zijn sommige woningen specifiek voor studenten of senioren bedoeld.

Loting en meettijd

Sociale huurwoningen worden op verschillende manieren verhuurd. Allereerst zijn er woningen die worden toegewezen op basis van meettijd. Hoe eerder je registratiedatum, hoe groter de kans dat je de woning krijgt waar je op reageert. Daarnaast worden sommige woningen op basis van loting toebedeeld. Dit houdt in dat iedereen die reageert evenveel kans maakt. Dit is dus een ideale manier om een woning te krijgen als je nog niet zo veel meettijd hebt.

Passend aanbod

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen een woning huurt die bij zijn of haar inkomen past. Daarvoor zijn regels opgesteld. Deze regels vertellen je tot welke huurprijs je maximaal mag huren. Daarvoor kijkt Entree naar jouw inkomen en het inkomen van mensen die met je meeverhuizen (bijvoorbeeld je partner). De term die hiervoor wordt gebruikt is ‘passend toewijzen’. Heb je bijvoorbeeld een inkomen boven de 35.000 euro? Dan kom je niet voor de goedkoopste woningen in aanmerking.

Benieuwd in welke groep jij valt? Bekijk de tabel hieronder.

credit: Entree

Urgentie

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang. Vaak zijn er te weinig woningen om iedereen direct aan een huis te helpen. Als je toch dringend een andere woning nodig hebt, kun je urgentie aanvragen. Dit is wel een noodoplossing; je komt pas in aanmerking voor urgentie als je eerst alles zelf hebt geprobeerd om een oplossing te vinden.

Urgentie aanvragen

Urgentie kun je bijvoorbeeld krijgen als je alleenstaande moeder bent en zonder hulp op straat terecht komt. Wanneer je urgentie aanvraagt, gaat de urgentiecommissie besluiten of je hiervoor in aanmerking komt. Meer over dit proces lees je hier.

Voor antwoord op al je vragen over sociale huur kijk je op Entree of neem contact op met één van de woningcorporaties in Arnhem.

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Wonen

adv.