26 bouwfouten per nieuwbouwwoning in Arnhem

Door Brechtje van Dam 17 januari 2019

Een scheve vloer, niet aangesloten apparatuur, krassen in de ramen of beschadigde deuren en schilderwerk. Het zijn geen zaken die je verwacht als je in een nieuwbouwwoning trekt, maar toch komen deze gebreken geregeld voor. In Arnhem zijn er gemiddeld 26,5 gebreken per opgeleverde nieuwbouwwoning.

In heel Nederland komt het per huis gemiddeld 21 keer voor. Dat berekende Vereniging Eigen Huis met cijfers van 2017. Tijdens de crisisjaren werden gemiddeld 15 gebreken genoteerd, dus dat is een forse stijging van veertig procent. De stijging in het aantal bouwfouten per huis heeft vooral te maken met het toenemende aantal bouwprojecten en een tekort aan personeel.

Verschil per gemeente

Het gemiddeld aantal gebreken verschilt sterk per gemeente. Het hoogste aantal bouwfouten werd geregistreerd in Ouder-Amstel in Noord-Holland met gemiddeld 37 bouwfouten per nieuwbouwwoning. In de provincie Gelderland scoren vooral Wijchen (26,6 gebreken) Wageningen (24,9 gebreken) en Arnhem (26,5 gebreken) hoog. De Vereniging Eigen Huis waarschuwt nieuwbouwkopers om bij oplevering van de nieuwe woning goed op te letten.

Koper heeft stok achter de deur

Alle zichtbare gebreken en afwijkingen noteert een bouwkundige in een proces-verbaal. De bouwer moet deze opleverpunten daarna alsnog oplossen. Als een ‘stok achter de deur’ mag de koper daarvoor de laatste vijf procent van de koop-aanneemsom tot drie maanden achterhouden.


Lees ook:

Meer over

Nieuws Wonen

adv.