Nostalgie! 11 x oude Arnhemse supermarkten
Hol je nu naar de Albert Heijn of de Plus? Vroeger deden Arnhemmers de boodschappen in hele andere winkels. Wat…
Piet de Gruyter was een bekende kruidenier die inmiddels lang en breed is verdwenen uit Arnhem. Een fijne herinnering: kinderen kregen er altijd het snoepje van de week. Meer nostalgie over boodschappen doen bij De Gruyter vind je hier!
De Gruyter was een winkelketen in Nederland. Op het hoogtepunt had het bedrijf meer dan 550 winkels en bijna 7.500 werknemers.
Het bedrijf werd in 1818 opgericht door Piet de Gruijter. Hij begon in Den Bosch een paarden-grutmolen, waarin peulvruchten, zaden, en granen werden vermalen en verwerkt. Piets zoon Louis nam de onderneming later over. Een keten van winkels werd eind negentiende eeuw aan het bedrijf toegevoegd. Er kwamen vestigingen bij in Den Bosch, in Utrecht en in Amsterdam. Dat was rond 1900. Later groeide het aantal winkels door.
Winkels van De Gruyter zaten door heel Nederland. Het was de kruidenier van de katholieken. Protestanten kozen onder meer voor Albert Heijn. Deze verhoudingen werden na 1950 geleidelijk wat losser vanwege ontzuiling.
Ook in Arnhem gingen Katholieken winkelen bij De Gruyter. De kruidenier had vestigingen aan onder meer de Johan de Wittlaan, de Hommelseweg, de Lawick van Pabststraat en de Roggestraat, grenzend aan het Land van de Markt.
Lees verder onder de foto >
De Roggestraat en Land van de Markt waren nog geen voetgangersgebied rond 1970. Op de foto hierboven zie je dat het een drukte van jewelste was. Ook toevallig: de winkel van De Gruyter zit op de hoek op de plek waar nu de ingang van de Gruyterpassage zit. Weet je ook weer waar die naam vandaan komt!
Als klantenbinder gaf De Gruyter vanaf 1948 elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het Snoepje van de week. Bij een klein bedrag aan boodschappen werd snoep voor de kinderen meegegeven. Later werd het snoepje een plastic speelgoedje, spelletje, poppetje, boekje of bouwplaten van karton.
Een ander belangrijk element bij De Gruyter was het geven van tien procent korting als je kassabonnen spaarde. De slagzin van De Gruyter was dan ook: ‘En betere waar én tien procent, alleen De Gruyter.’ In december 1967 werd deze actie afgeschaft en gingen de prijzen omlaag. Er kwamen andere spaaracties voor terug. Op de foto hieronder zie je de kortingsactie nog voor de ramen hangen.
Lees verder onder de foto >
De Gruyter miste de omslag naar de moderne supermarkt volledig. Te lang hield het bedrijf vast aan zijn eigen merken en winkelconcept. Unilever probeerde De Gruyter nog te helpen, maar de hulp kwam te laat. In 1971 nam SHV (bekend van Makro) De Gruyter over. Vijf jaar later gingen onderdelen naar De Spar en zo verdween een bekende winkelketen overal in Nederland uit de straten.
In onze gids
Populaire rubrieken