Jullie herinneringen aan het Sportfondsenbad in Arnhem: ‘Die bullebak op klompen!’

Een tijdje geleden plaatste indebuurt Arnhem foto’s van toen sportcentrum Indoor Action nog een zwembad was. Jullie bleken veel herinneringen te hebben aan het Sportfondsenbad. Hier een aantal mooie ervaringen op een rijtje.

Toen vs. nu

Voor het geval je dat het gemist had! Bekijk hieronder het artikel over toen sportcentrum Indoor Action nog een zwembad was. Er staan foto’s van het vroegere sportfondsenbad en het huidige sportcentrum in. Kun je eventueel zelf ook herinneringen ophalen! Of swipe gelijk door voor de herinneringen van anderen >>

Toen sportcentrum Indoor Action nog een binnenzwembad was

 • Sport, Toen in Arnhem

Aan de Boekhorstenstraat in Arnhem staat een robuust gebouw met kenmerkende, vierkante raampjes. In het gebouw…

Sportcentrum Indoor Action Zwembad

Diploma’s halen

Zwemdiploma’s halen zit bij veel Arnhemmers in de herinneringen aan het Sportfondsenbad. Martijn.1974 zegt op Instagram: ”Ooit daar voor mijn B-diploma afgezwommen toen zwembad De Beuk (nu valkenhuizen) werd verbouwd. Het was een mooi, nostalgisch sportfondsenbad met kleedhokjes direct aan het bad.”

Er waren ook mensen met wat minder warme herinneringen aan het diplomazaemmen. Ruud Wals haalde zijn zwemdiploma’s A en B bij de ‘bullebak’ badmeester op klompen. Mickey Withagen zegt traumatische herinneringen te hebben aan het afzwemmen in het Sportfondsenbad.

Trauma’s (aan de prikhaak)

Er waren meer zwemmers die het niet altijd even fijn vonden in het Sportfondsenbad. Joyce van Kuiken-Jansen vertelt: ”Daar heb ik nog zwemles gehad. Vreselijk. Ik durfde niet in het diepe bad. Die zwemmeesters hebben gewoon geen empathie. Brrrr….” Janny Hennequin doet er een schepje bovenop: ”Daar heb ik trauma’s aan overgehouden, met die prikhaak!”

Foto: Gelders Archief

Chloordampen

Jullie herinneren je dat het rondom het Sportfondsenbad nogal naar chloor rook. Karin Laurens vertelt: ”Ik heb ook zwemles gehad in het Sportfondsenbad. Je rook aan het einde van de straat al chloor.” 4beatinghearts beaamt dit op Instagram: ”Ik heb nog steeds een groen beeld bij het water en de chloordampen.”

Foto: Gelders Archief

Zwemles geven

Sylvia van de Meeberg gaf vroeger zwemles in het Sportfondsenbad: ”Heel wat keren mijn fiets, en later de brommer en auto, hier geparkeerd om te trainen en zwemles te geven. Een heerlijke herinnering.”

Foto: Gelders Archief

Schoolzwemmen

4beatinghearts zegt op Instagram: ”Als kind zwom ik in het Sportfondsenbad voor schoolzwemmen en een Scouting zwemwedstrijd.” Jolanda Schoo ging als stagiaire mee schoolzwemmen: ”Ik ging er heen met groep 4 van de Sint Janschool!”

Tsui-Dan Durant-Chao en Irene Weltevreden gingen met de hele klas lopend naar zwemles vanaf de Brugstraat en de Creutzbergschool. Het verschil moest er wezen, want Willem Eimers ging met een schoolbus naar het zwembad!

Foto: Gelders Archief

Vrij zwemmen, snoep en limo

Het was niet alleen maar lessen en trainen in het Sportfondsenbad, je mocht ook vrij zwemmen! Petra Anneveld herinnert zich dat je op zondagochtend vrij mocht ravotten. Willem Pruis vertelt: ”Je kon er snoep en limonade kopen.”

Foto: Jacquet. Bron: Gelders Archief.

Bevroren haren en snacks op de terugweg

Coto121 vertelt in een reactie op Instagram: ”Hier heb ik heel wat uurtjes gezwommen rond 1969. Zelfs schoolzwemmen! Dan dan haalde ik op de Hommelseweg warm stokbrood bij de bakker. Die goede oude tijd.”

Hinke Nauta genoot ook van ‘die goede oude tijd’: ”Lopend met de klas er naartoe en in de winter met bevroren haren terug.” Jeannette van Roekel zegt dat ze er vaak ging zwemmen in de winter. ”En dan daarna bij de automatiek op de Spijkerlaan alle kroketten eruit halen voor 75 cent.”

Foto: Gelders Archief

Eerste tampon ooit

Marian Bloemink deelt een intieme herinnering: ”Het sportfondsenbad, ik heb heel wat gezwommen daar. Ik ging er ook een vriendin helpen met haar eerste tampon ooit. In badhokje. Mooie herinneringen.”

Foto: Jacquet. Bron: Gelders Archief.

Zwemtraining en waterpolo

Imco Rikken en Astrid Veenhuizen-Ubbing herinneren zich veel te hebben getraind in het Sportfondsenbad. ”Van zes tot zeven ’s morgens bij ESCA, zwemmen en waterpolo. Het was een geweldig en gezellig bad!” Juultje Markhorst-Steiner speelde waterpolo bij Neptunus: ”De beste zwemclub van Arnhem.”

Er zijn ook mensen die hun wedstrijdzwem-carrière begonnen in het Sportfondsenbad: ”Eerst zwom ik regionale scoutingzwemwedstrijden. Ik won toen en later bij Nederlandse scoutingkampioenschappen werd ik zesde. Ook kwam ik er regelmatig als scheidsrechter”, aldus Niels Gotz.

Foto: Gelders Archief

De bullebak op klompen

Jullie herinneren je één badmeester heel scherp: de ‘bullebak op klompen’. Astrid Veenhuizen-Ubbing zegt dat het meneer Meyer was. Velen van jullie kregen zwemles van de beste man. Jacqueline vertelt op Facebook: ”Ik had zwemles van meneer Gerard en van de bullebak op klompen.” Beppie Spaan zegt alleen maar: ”Die badmeester met klompen; pfff bullebak.”

Met de brandweer het water in

Gelukkig stond veiligheid ook hoog in het vaandel in het Sportfondsenbad. Jullie zaten er onder andere bij de reddingsbrigade. Jacqueline: ”Bij meneer Gerard ook dingen gedaan als duiken en met een auto van de brandweer het water in. Ik zat ook nog bij de reddingsbrigade. Mooie herinneringen.” Ook Pascal Teerink heeft nog met Gerard gedoken en Martine Bos haalde haar reddingsbrevetten: ”Het lijkt wel 1000 jaar geleden.”

Foto: Gelders Archief

Forellen vissen

Je gelooft het bijna niet, maar het Sportfondsenbad is ook een tijdje in gebruik geweest als forellenkwekerij. Dat was voor het zwembad eruit ging en sportcentrum Indoor Action erin kwam. Pris Cilla vertelt op Facebook dat zij hier toen ze nog heel klein waren een keer ging forelvissen met Geurt Arends. Allemaal mooie herinneringen aan het Sportfondsenbad!

Toen sportschool Indoor Action een zwembad was
Foto: Gelders Archief

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Toen in Arnhem

Ga naar “Vroeg op pad! Hier in Arnhem kun je dauwtrappen met Hemelvaart”

Vroeg op pad! Hier in Arnhem kun je dauwtrappen met Hemelvaart

Dauwtrappen Arnhem
Ga naar “De bevrijding van Arnhem in april 1945: zo zat het”

De bevrijding van Arnhem in april 1945: zo zat het

bevrijding van arnhem 1945
Ga naar “Zoveel Arnhemmers maakten de bevrijding in 1945 mee”

Zoveel Arnhemmers maakten de bevrijding in 1945 mee

bevrijdingsdag Arnhem 1945

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Kipling dames tas € 32,99”

Kipling dames tas € 32,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker koekenpannenserie Comfort van € 14,99 voor € 8,99”

Blokker koekenpannenserie Comfort van € 14,99 voor € 8,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Food Corner medewerker”

Food Corner medewerker

 • Amazing Oriental Arnhem
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Interieurverzorger”

Interieurverzorger

 • Amazing Oriental Arnhem
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker (medewerker textiel) m/v”

Productiemedewerker (medewerker textiel) m/v

 • 2Switch
 • Fulltime/Parttime
kringloopwinkels in Arnhem
Ga naar “Taxichauffeur Arnhem”

Taxichauffeur Arnhem

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Teamleider Textiel Arnhem”

Teamleider Textiel Arnhem

 • 2Switch
 • Fulltime/Parttime
kringloopwinkels in Arnhem

Agenda

Ga naar “Auditie 20 mei 2022 vooropleiding dans Studio26”

Auditie 20 mei 2022 vooropleiding dans Studio26

 • Studio26 – podium voor creatieve industrie
 • 20 mei 2022
Presentatie MC 3Presentatie MC 3

Topper

Ga naar “Hommelsemarkt Hemelvaartsdag 26 mei 2022”

Hommelsemarkt Hemelvaartsdag 26 mei 2022

 • Hommelsemarkt
 • 26 mei 2022

Topper