Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronavirus in Arnhem: de stand van zaken in onze stad

Door Jolinda van Alfen 27 maart 2020

Het coronavirus is hét gesprek van de dag in Arnhem. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen te gaan, hebben grote gevolgen voor Arnhemmers. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje.

Swipe naar links of gebruik de oranje pijltjes om alle informatie te lezen. Dit artikel wordt aangevuld. Laatste update: 27 maart, 11.00 uur.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Hoeveel Arnhemmers zijn er besmet met het virus?

Bekijk op het kaartje hierboven om te zien hoeveel mensen er in onze gemeente besmet zijn met het coronavirus volgens de laatste info van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM). In werkelijkheid zal dit cijfer hoger zijn. Dat komt omdat niet iedereen wordt getest door de GGD, bijvoorbeeld omdat zieke mensen zich niet melden. Meer daarover in dit artikel van de NOS. 

Swipe voor meer informatie over het coronavirus in Arnhem

Vragen en antwoorden over maatregelen in Arnhem

1. Wat mag wel en wat mag niet?

Alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook evenementen onder de honderd mensen zijn niet toegestaan.

Alle overige samenkomsten zijn tot 6 april verboden. Dus ook een verjaardagsfeest thuis met meer dan 3 mensen die niet bij het huishouden horen. Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen mogen nog wel, maar met een maximum van dertig personen. Verder is het verboden om met drie of meer Arnhemmers bij elkaar te zijn in de openbare ruimte als je niet de anderhalve meter afstand houdt. Je riskeert een boete.  Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen. Lees hier alles over de maatregelen:

Dit is vanaf nu verboden in Arnhem en zo reageren Arnhemmers

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet...

2. En hoe zit het met de horeca?

De horeca zit dicht tot en met 6 april. Alle cafés en restaurants moesten sluiten, maar bezorgen en afhalen mag nog wel (onder strikte voorwaarden).

Deze Arnhemse restaurants doen nu ook aan bezorgen en afhalen

Nu restaurants en cafés de deuren gesloten moeten houden, als maatregel tegen verspreiding van het c...

3. En de scholen en kinderopvang?

De basisscholen en middelbare scholen zijn vanaf maandag 16 maart tot en met 6 april in onze regio dicht. Eerder werd al besloten om de hogescholen en universiteiten te sluiten. Ook deze scholen zijn dicht tot en met 6 april. Per instelling moet beoordeeld worden of en hoe onderwijs op afstand aangeboden kan worden. De landelijke examens zijn afgezegd, scholen gaan uit van de schoolexamens om te bepalen of een leerling is geslaagd. Voor ouders met een cruciaal beroep zijn er andere regels, scholen en kinderopvang zijn voor de kinderen van deze ouders wel open.

Scholen, opvang horeca en sportclubs in Arnhem moeten dicht

Het openbaar leven in Arnhem ligt steeds meer stil. In de hoop de verspreiding van het coronavirus t...

4. Hoe zit het met afval?

Afval wordt gewoon ingezameld zoals anders, met uitzondering van het oud papier. Check ook je eigen afvalkalender voor meer informatie.

Afvalinzameling en corona in Arnhem: dit moet je weten

Overal gelden verscherpte maatregelen vanwege het coronavirus. Dat heeft ook gevolgen voor de inzame...

5. Welke maatregelen neemt het ziekenhuis?

Ziekenhuis Rijnstate heeft besloten om bijeenkomsten en evenementen in het ziekenhuis te annuleren. Alle geplande operaties in de vestigingen in Velp en Zevenaar worden tot nader order uitgesteld. Ook niet-acute ingrepen in het hoofdziekenhuis in Arnhem worden uitgesteld. Afspraken en onderzoeken op de polikliniek worden zoveel mogelijk telefonisch of via videoconsult geregeld of uitgesteld. Dit bekijkt Rijnstate per week. Het is niet handig om nu naar het ziekenhuis te bellen voor informatie, de wachttijd om Rijnstate telefonisch te bereiken is nu erg lang. Als jouw afspraak of operatie moet worden uitgesteld, word je hierover gebeld.En bezoek?

Patiënten mogen tussen 19.00 en 20.00 uur 1 bezoeker ontvangen.  Op de website lezen we: ‘Als u last heeft van verkoudheid of griepachtige klachten, dan verzoeken wij u om thuis te blijven en geen patiënten te bezoeken in ons ziekenhuis.’

6. Rijden de bussen en treinen nog?

NS en de andere vervoersmaatschappijen hanteren aangepaste dienstregelingen. Check voordat je op pad moet eerst even de reisplanner.

Deze Arnhemse evenementen gaan niet door

Alle evenementen waar je een vergunning voor nodig hebt gaan tot en met 1 juni niet door. Dat zijn er nogal wat.

koningsdag 2018 arnhem fotos

Deze evenementen gaan definitief niet door vanwege nieuwe coronamaatregelen

Alle evenementen en samenkomsten in Arnhem worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan honder...

Zwemmen en sporten

Zwembad Valkenhuizen en zwembad De Grote Koppel zijn van vrijdag 13 maart tot en met 6 april gesloten. De zwembaden gaan alleen open voor het schoolzwemmen.

Alle sportaccommodaties van Sportbedrijf Arnhem zijn gesloten van vrijdag 13 maart tot en met 6 april.

Sportclubs hebben trainingen en wedstrijden afgelast. Wil je sporten, dan kun je online instructies volgen:

Sporten vanuit huis: deze Arnhemse instructeurs bieden het aan

In verband met de snelle verspreiding van het coronavirus moeten ook de sportscholen dicht tot en me...

Winkels en supermarkten

Briefje bij de Albert Heijn XL. Foto: indebuurt Ede

Gebruik de zelfscan, dat is de boodschap van de supermarkten. Of reken af met je pinpas of mobiele telefoon. Verder is het verplicht om een winkelwagentje te gebruiken en in andere winkels een mandje. Ook moet je 1,5 meter afstand houden. Hier wordt streng op gecontroleerd, het kan zijn dat je bij de supermarkt even moet wachten omdat er niet te veel mensen tegelijk binnen mogen zijn. Steeds meer winkels sluiten ook tijdelijk de deuren, lees hier meer:

Ook steeds meer Arnhemse winkels gaan tijdelijk dicht vanwege corona

Horecazaken en sportclubs zijn sinds zondag 18.00 uur dicht om verdere verspreiding van het coronavi...

Zo bied je coronahulp aan (of vraag je hulp)

Er worden veel mooie initiatieven opgezet om anderen te helpen. Word lid van de facebookgroep Coronahulp Arnhem. Ook op twitter zien we mooie initiatieven.

coronahulp arnhem

Mooi! Arnhemmers bieden hulp aan met #coronahulp

Ook in Arnhem is het coronavirus het gesprek van de dag, en dan met name de maatregelen die donderda...

Ondernemers kun je steunen door bijvoorbeeld eten te bestellen en te laten bezorgen of een cadeaubon te kopen.

Arnhemse aanbiedingen

Steun lokale ondernemers: hier kun je toffe cadeaubonnen bestellen

Ondernemers in Arnhem hebben het zwaar. En kunnen wel wat steun gebruiken. Natuurlijk kun je een kor...

Arnhemse ondernemers krijgen uitstel gemeentelijke belastingen

De gemeente Arnhem komt ondernemers tegemoet in deze rare tijden. Ondernemers kunnen uitstel aanvrag...

Gemeente Arnhem

Ook de gemeente Arnhem volgt de aanwijzingen vanuit RIVM. Burgemeester Marcouch krijgt net als alle burgemeesters in Nederland de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Arnhemmers kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Burgemeester Marcouch mag ook sneller besluiten drukke locaties te sluiten. Eerder vertelde hij aan onze collega’s van De Gelderlander dat als hij ziet dat dit nodig is, hij dat ook zou doen. In hetzelfde interview gaf hij aan het wel belangrijk te vinden dat mensen naar buiten kunnen. “Voor mensen met een kleine woning is dat erg nodig.”

Nog even wat jij kunt doen

Voor alle duidelijkheid, dit zijn de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Beperk sociaal contact, blijf zoveel mogelijk thuis
  • Hou minimaal 1,5 meter afstand als je toch naar buiten moet
  • Werk zoveel mogelijk vanuit huis
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Houd indebuurt in de gaten voor updates. Word jij hard getroffen door de maatregelen en wil je jouw verhaal doen? Laat het de redactie weten. 

 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.