Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meet the team: stoere vrouwen op rolschaatsen de Arnhem Fallen Angels

Door Lisa Smink 27 november 2017

Deze week introduceren wij: de Arnhem Fallen Angels (AFA), het enige flat track roller derby team uit Arnhem en omgeving. Roller derby is een full contact sport dat wordt beoefend op roller skates. Je weet wel, die oldskool roller skates met vier wielen!

fotocredit: Bart Willemsen

De oorsprong

Lonneke, een van de captains, vertelt dat de snel groeiende sport in de jaren 70 is ontstaan in Amerika. Van oorsprong is het een vrouwensport en bedoeld als entertainment, “vandaar ook dat beeld van de netpantys en de hotpants”. Roller derby wordt een steeds bekendere teamsport. Dat komt mede door de Hollywood film Whip it. Deze film gaat over de roller derby league vlakbij Austin Texas. Lonneke: “veel mensen worden enthousiast voor roller derby door de film. Maar het echte spel is wel heel anders.”

 

De regels

Bij roller derby strijden twee teams van vijf personen tegen elkaar op een ovale baan. Per team scoort één iemand de punten, de zogenaamde “jammer” herkenbaar aan de ster op de helm, door de zogenaamde ‘muur’ van de blokkers te doorbreken en dus dat team in te halen. De blokkers doen er dan alles aan om de jammer te blokkeren. Hier worden de regels nog eens haarfijn uitgelegd middels een YouTube filmpje.

fotocredit: Bart Willemsen

De rituelen

De teambanding van de Arnhem Fallen Angels wordt versterkt door een paar rituelen. Lonneke: “voor elke wedstrijd is er sowieso een skate out song.” Tijdens een door de teams uitgekozen nummer worden de spelers voorgesteld door de announcer. Lonneke: “wij hebben twee liedjes op dit moment. En dat is Rammstein met “Engel”. Want we zijn natuurlijk de Arnhem Fallen Angels. En “Invaders must die” van The Prodigy. Want dat is gewoon lekker bruut en knallen.” Angela, ook een teamcaptain, vertelt over de nieuwe yell: “dit is een yell 2.0.” Het is een lange peptalk om iedereen te motiveren.

fotocredit: Robert Nijs

Wedstrijden

Roller derby is nog niet groot genoeg voor een competitie zoals bij voetbal of volleybal. De wedstrijden worden gespeeld op uitnodiging. Een officiële wedstrijd heet een bout en een oefenwedstrijd is een scrimmage. Angela vertelt dat ze altijd nieuwe dingen leert: “ik ben een ervaren skater maar soms heb ik echt van, wat gebeurt hier?!”. Het spel blijft altijd hetzelfde, maar de regels worden regelmatig aangepast. Lonneke vertelt dat het team geen echte rivalen heeft: “op de baan ben je wel een beetje elkaars rivaal, maar naar wedstrijd geef je elkaar gewoon een knuffel”. Precies dat vindt Angela leuk aan het spel: “you can give everything on track, maar daarna is iedereen weer vrolijk. Dat is een mooi gevoel.”

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in roller derby en wil je het zelf een keer zien of uitproberen? Op 29 januari is er een open training voor iedereen. Je hoeft niet te kunnen skaten en hebt geen spullen nodig. Het enige wat je hoeft te doen is de Facebookpagina van de Arnhem Fallen Angels in de gaten houden.


Meer over Arnhem Fallen Angels ontdekken?

Arnhem Fallen Angels sportcentra

Op aanvraag

Breezandpad 13, Arnhem

Bekijk meer:sportcentra

adv.