De Rijnstad, Haagje van het oosten, of gewoon lekker Ernem. Hoe je het ook wil noemen, iedereen weet dat we het over Arnhem hebben. Maar wat weet jij, echte Arnhemmer, eigenlijk over onze stad? Op deze pagina vind je praktische, leuke en grappige weetjes over Arnhem. 

Inwoners en gemeente van Arnhem

Arnhem telde in april 2016 154.497  inwoners. Daarmee is het de tweede grootste stad van Gelderland. Daarnaast is Arnhem natuurlijk de hoofdstad van Gelderland. De stad is onderverdeeld in 3 delen, namelijk Arnhem-Noord, Arnhem-Zuid en Arnhem-Centrum.

De grootste partijen in de gemeenteraad van Arnhem zijn D66, SP en PvdA. Waarnemend burgemeester B. Staal (Apeldoorn, 1 december 1947) is tevens lid van D66.

Wat is er te doen in Arnhem?

Arnhem heeft nog altijd veel bezienswaardigheden waarvoor mensen van ver komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Burgers’ Zoo? De tofste dierentuin van Nederland omdat wij de Burgers bush hebben, waar het elke dag van het jaar tropisch warm is. Oh en haaien, die hebben we daar ook.
Maar ook het Openluchtmuseum en Museum voor Moderne Kunst Arnhem zijn de moeite waard. Wil je liever het centrum verkennen? Dan is er nog een leuke verrassing die Arnhem de bieden heeft. Wij zijn namelijk de enige stad in Nederland met… trolleybussen! Waarom, dat weet niemand. Maar ze zien er hartstikke leuk uit. Oh, en ze zijn een stuk zuiniger en goedkoper dan trams.

Sinds 2016 heeft Arnhem officieel een Centraal Station, ontworpen door architect Ben van Berkel. Dit is het grootste treinstation van het oosten. Daarnaast barst de stad van de parken zoals het Sonsbeek park, park Angerenstein en Park Zypendaal (inclusief superoud en megamooi kasteel). Ben je niet zo in die stemming voor groen dan kun je nog gaan winkelen in het Modekwartier, de wijk waar veel Arnhemse en niet-Arnhemse modeontwerpers hun atelier gevestigd hebben. Als de zon schijnt en je pakt liever een terrasje, loop dan eens naar de Korenmarkt of de Rijnkade.

Geschiedenis van Arnhem

“Ik, Otto graaf van Gelre en Zutphen, heb, na vooraf geraadpleegd te hebben mijn vrienden, edelen en dienstmannen, krachtens keizerlijke en koninklijke machtiging en bijzondere vergunning, van het vlek Arnhem een stad gemaakt en daaraan alle vrijheid verleend met ongeschonden bezit van het hare.”
Ao DOo -13 juli 1233.

Graaf Otto van Zutphen is de persoon die Arnhem in 1233 officieel stadsrechten verleent. De bovenstaande tekst kun je nog altijd zien op de binnenmuur van het Duivelshuis, tegenwoordig deel van het Arnhemse stadhuis. Dit was een memorabel moment in de Arnhemse geschiedenis.

Haagje van ’t oosten

Heb jij enig idee waarom Arnhem het Haagje van ’t oosten wordt genoemd? Dat heeft te maken met een overvloed aan rijke Hagenezen die in de 2e helft van de 18e eeuw richting Arnhem trokken. Zij wilden met name de stad verlaten om in de natuur rondom Arnhem te gaan vertoeven. Dit is tevens de reden dat het Arnhemse accent zo afwijkt van andere Gelderse accenten: het lijkt sterk op het Haagse accent.

Slag om Arnhem

Een punt in de geschiedenis dat Arnhem nooit zal vergeten – en de rest van de wereld ook niet – is de Slag om Arnhem. In september 144 vond de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen om Europa te bevrijden plaats in ons stadje, een plek die destijds volledig in handen was van de Duitsers. Bij onze toenmalige Rijnbrug vochten de geallieerden en Duitsers om onze stad. Deze operatie staat bekend onder de naam Market Garden.

Andere weetjes over Arnhem

Arnhem heeft haar eigen lokale lekkernij, Arnhemse meisjes. Bij sommige bakkers in de stad zijn ze nog te krijgen. Het is een hardgebakken bladerdeegkoekje bedekt met een flinke laag suiker.
In onze stad vind je ook het oudste kraakpand van Nederland, genaamd hotel Bosch. Het pand werd na slechts vier weken leegstand gekraakt op  september 1978. Tegenwoordig is het een restaurant en bar.

En een herkenningspunt van de stad dat niet mag ontbreken; 5 eeuwen lang was de Eusebius kerk het gezicht van Arnhem. In 1944 stortte de toren deels in door de oorlogshandelingen maar deze werd hersteld. Nu staat de kerk al een behoorlijke tijd in de stijgers in verband met restauratie.