Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toine en Monique zijn verslaafd aan de tango en dat werkt aanstekelijk!

Aangeboden door Flor de Fango 15 januari 2019

We zijn nog geen 10 minuten in gesprek met dansdocenten Toine en Monique Straatman en hebben al zin om de tango te leren. En volgens het Arnhemse stel is dat niet eens zo moeilijk. “Het draait niet alleen om pasjes leren, maar om improviseren, contact met elkaar en door dans communiceren.” En als je eenmaal bent begonnen met de tango, kom je er ook niet zo snel meer vanaf. “Het is een gevoel, het is beleving.” Wij zijn razend benieuwd en willen meer weten!

We spreken af in café Verheyden, tegenover de dansschool Flor de Fango met de twee gepassioneerde docenten die al vanaf 1999 lesgeven in tangodansen. “Kijk, dit is ons nieuwe concept.” Toine steekt ons bij binnenkomst een kaartje toe waardoor wij meteen in de stemming komen. Tango tapas. Een zaterdagmiddag genieten van de veelzijdigheid van de tango, voor beginners en ervaren dansers.

Daarover later meer, wij willen eerst wel eens weten hoe het stel ooit is begonnen met tangodansen. Toine: “Ik kom uit een dansgekke familie, en heb altijd wel gedanst. Ballroom voornamelijk. Ik zat op een avond tv te kijken en stuitte op een prachtige documentaire. Monique was niet thuis, zij had een late dienst.  Ik was meteen gegrepen door wat ik zag over de Argentijnse tango.” Toen zijn vrouw Monique thuiskwam wist hij haar te overtuigen dat de tango hun op het lijf is geschreven.

Naar Buenos Aires

De eerste lessen volgen en al snel is het stel verkocht. Ze zijn compleet verslaafd aan de tango. Monique: “De muziek spreekt ons aan, bijvoorbeeld van Astor Piazolla. We hebben heel veel lessen, seminars en workshops gevolgd bij gerenommeerde Europese en Argentijnse tangodocenten voordat we zelf les zijn gaan geven.” Het stel is bijvoorbeeld al een keer of tien in Buenos Aires, de bakermat van de tango geweest.

Toine: “Fantastisch om te zien hoe de tango daar helemaal verweven is met het leven. In de salons zie je jong en oud dansen, hele families komen daarnaar toe. Pas dan voel je het verschil met de tango die we hier kennen, het verschil met alleen wat passen leren. Het is één grote beleving.” Monique: “Dat is ook het mooie van de tango; als ik ga dansen weet ik nooit wat er gaat komen, het is een en al improviseren. Jezelf durven overgeven en luisteren naar de muziek. De ander volgen.”

Toine: “Tango is communicatie. Dat zien we ook wel eens terug in de lessen. Als een man bijvoorbeeld aangeeft dat zijn vrouw niet doet wat hij wil met dansen, reageer ik ‘Geef jij wel duidelijk aan wat je wil?’ Naar elkaar luisteren, het lijkt soms wel op relatietherapie!”

Om tango te dansen is een basistechniek wel handig. “Tijdens onze lessen besteden we natuurlijk veel aandacht aan de techniek. Met aandacht voor de verschillende stijlen van de dansers. We laten cursisten wisselen van partner. Dat houdt het ook spannend.” Als de basistechniek eenmaal onder de knie is, en dat kan iedereen leren, is het een kwestie van veel doen. “Wij ontwikkelen ons nog steeds door veel te dansen. Zo dansten we in het begin vooral open met veel aandacht voor passen. Dit veranderde met de komst van Tete Rusconi naar Nederland. Door hem maakten we een switch naar de gesloten stijl. De tango Milonguero.”

Proeven van de tango

Nog even terug naar die Tango Tapas. Waarom zouden we daaraan mee moeten doen? “Elke eerste en derde zaterdag van de maand kun je de tangogerechten komen proeven en de veelzijdigheid van de dans ontdekken. Kom je voor het eerst naar Flor de Fango dan kun je gratis meedoen, mits je een e-mailadres achterlaat zodat we je op de hoogte kunnen houden van alle tango-avonden.” Flor heeft overigens nog een breder aanbod: vier dagen per week zijn er lessen in de avonduren van zeer hoog aangeschreven docenten.

Als we Monique en Toine aan het einde van ons gesprek vragen om een stukje voor te dansen, zien we de passie in de praktijk. Dit stel maakt niet zomaar een paar tangopassen. Het ziet er heel natuurlijk uit, maar we zien ook dat hier een brok danservaring staat. Hoeveel uur ze in de week dansen, is moeilijk te zeggen. “Dat verschilt of we naast de lessen die we geven ook nog voor ons eigen plezier gaan dansen. En dat doen we graag in andere grote steden in Europa, zeker 1 of 2 keer per maand. Ja, je kunt wel zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is. Op de tango raken wij nooit uitgekeken!”


Meer over Flor de Fango ontdekken?

Flor de Fango dansscholen

Geopend18:00 - 23:00

Wezenstraat 5A, Arnhem

Bekijk meer:dansscholen

adv.