Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Insidertip: 5 x waarom je City Life in De Kerk niet wilt missen

Aangeboden door Museum Arnhem 26 juni 2020

Er is een tijd vóór de pandemie en een tijd na de pandemie. Dat is steeds zichtbaarder om ons heen. Bijvoorbeeld bij de expositie City Life in De Kerk van Museum Arnhem. In februari was de opening, door corona moest het sluiten en online verder. Nu is de expositie in De Kerk weer geopend, maar het is niet meer hetzelfde. We geven je vijf redenen waarom je City Life in De Kerk niet wilt missen. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

De tentoonstelling City Life is verlengd tot en met 23 augustus en te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur. Tickets reserveer je hier

Manon Braat (43) is curator van Museum Arnhem en bedacht City Life. Wat heeft haar geïnspireerd? “Ik woon in Amsterdam, maar mijn familie is verspreid over de wereld, dus ik reis veel. Overal zie je verstedelijking, je ontkomt er niet aan. Zélfs in Arnhem, ook al is het hier erg groen. Ik begon mij af te vragen wat het kenmerk is van verstedelijking en daaruit is City Life ontstaan.”

Het verhaal gaat verder onder de foto>

Links Manon en rechts redacteur Janneke, die een rondleiding kreeg in februari. Foto: indebuurt Arnhem

“We zitten steeds dichter op elkaar, maar zijn tegelijkertijd ook ver van elkaar verwijderd. We hebben minder contact met elkaar en dat kan wantrouwen of onbegrip veroorzaken. Ik zoek graag naar de andere kant van verhalen. Dus ik heb kunstenaars met heel verschillende achtergronden en ervaringen gevraagd naar hun visie op leven in de groeiende stad”, vertelt Manon. En nu is er een grote kerk in Arnhem, waar we allemaal samen kunnen komen om geconfronteerd te worden met het effect van verstedelijking.

De expositie ging een eigen leven leiden

De expositie City Life is een bijzondere expositie. “In februari was de opening en in maart moesten we plots sluiten.” De expositie bleef online in leven, bijvoorbeeld door het project ‘Het volk der introverten’ van de Arnhemse maker Mirthe Dokter. Mensen konden online deelnemen aan kleiworkshops. De hoofdjes die door mensen thuis gemaakt zijn, zijn aan de expositie toegevoegd. Je kunt nog steeds meedoen: in De Kerk zijn kleipakketjes en een stappenplan verkrijgbaar en de livestream van de kleisessie staat nog steeds online. Bij de winactie ‘Hoe is jouw City Life’ konden inwoners van Arnhem op creatieve wijze laten zien hoe hun City Life er op dat moment uitzag. De drie winnende werken zijn nu ook te zien in De Kerk. Er is dus een City Life vóór corona en een City Life ná corona. Ironisch, want dit geldt niet alleen voor de expositie, maar ook voor ons eigen ‘city life‘.

Bekijk het nu!

We kunnen City Life nu weer in echt echt bewonderen, tot en met 23 augustus in De Kerk (Walburgiskerk). Er zijn extra maatregelen getroffen in De Kerk voor een veilig bezoek. Via de website van Museum Arnhem kun je online reserveren om de tentoonstelling te bezoeken, je boekt een ticket hier

De vier favorieten van Manon

“Ik wil met deze expositie de energie en kansen van de stad laten zien, maar tegelijkertijd ook de benauwing die er tegenover staat. Bewustwording van de verstedelijking in een ruimtelijke omgeving met daarin verhalen van verschillende kunstenaars met een migratie achtergrond”, vertelt Manon tijdens een rondleiding. We vragen wat haar favoriete werken zijn en waarom.

Swipe naar links voor Manon’s favorieten!>>

Camp van Alaa Albaba

“Zo vind ik het verhaal van Alaa Albaba uit Palestina erg indrukwekkend”, vertelt Manon. “Kunstenaar Alaa Albaba is geboren in een kamp voor vluchtelingen. Inmiddels is dit uitgegroeid is tot ware stad. Dat kamp zie je hier afgebeeld. Het is geschilderd vanuit zijn kamer en dit is het werkelijke uitzicht. Behalve de kleuren, want in werkelijkheid zijn de huizen van grijs beton. Het werk illustreert de complexe persoonlijke relatie die hij met het kamp heeft: een plek waar hij thuis is ondanks dat hij er onvrij leeft.”

Dit werk toont hoe een vluchtelingenkamp in Palestina eruit ziet. Foto: Eva Broekema

 Handala’s van Susanne Yusef Khalil

“Handala is een door de Palestijnse cartoonist Naji al Ali gecreëerde tekening van een tienjarig vluchteling jongetje dat niet meer kan groeien sinds de vlucht uit zijn moederland Palestina. Deze tekening is in het Midden-Oosten een herkenbaar beeld geworden voor een ieder die zijn thuis heeft moeten verlaten en niet meer terug kan keren. Susanne identificeert zich met het figuurtje dat net als zij ontheemd is en geen plek heeft om naar terug te gaan”, legt Manon uit.

De kleine handelaren. Foto: indebuurt Arnhem
De grote handelaren. Foto: indebuurt Arnhem

Tokyo Compression van Michael Wolf

“De fotograaf van deze portretten overleed niet lang voordat de expositie van start ging”, vertelt Manon. Dit is één van zijn bekendste series. Manon legt uit wat het verhaal is achter deze beelden. “Je ziet de drukte en verdrukking in de metro van Tokyo. Deze fotograaf was gefascineerd door de manier waarop mensen zich staande houden in extreem dichtbevolkte plekken. Totale verdrukking, staand slapen in de metro en opgekropt op elkaar met nauwelijks ademruimte.”

Twee portretten van Michael Wolf, de collectie die in De Kerk hangt is uitgebreider. Foto: Eva Broekema

Deze foto’s zijn al overal in de wereld geweest en hangen nu in Arnhem. Door corona hebben de beelden een dubbele lading.

Het volk der introverten van Mirthe Dokter

En dan komen we bij het kleiwerk van Mirthe. Manon: “Dit is een eerbetoon aan de ongeziene mens. Iemand met een grote mond heeft de wereld. Maar is dat wel werkelijk zo? Persoonlijke ontwikkeling komt namelijk van binnen. Online kon je deelnemen aan een boetseersessie en thuis je eigen gezichtjes kleien. Zo ontstaat een steeds groter volk. Arnhemmers creëren dus zelf de Arnhemmers.”

Mirthe bij haar expositie die enorm gegroeid is door alle fanatieke Arnhemmers die mee deden aan de online boetseersessie. Foto: Eva Broekema

Wist je dat? De boetseersessie in eerste instantie één op één met Mirthe was, in een ruimte naast De Kerk. Door de komst van corona vond het plaats via een live stream. Er hebben enorm veel Arnhemmers meegedaan waardoor de collectie enorm gegroeid is. 


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Museum Arnhem. Meer over Museum Arnhem ontdekken?

Museum Arnhem musea

Sint Walburgisplein 1 , Arnhem

Bekijk meer:musea
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.