Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pukkels uitknijpen: de huidtherapeut vertelt je de do’s en don’ts

Aangeboden door Triaderm Arnhem 2 september 2019

Bijna iedereen die niet van nature stralend een gladde huid heeft, heeft er wel eens mee te maken. Pukkels die erom vragen om uitgeknepen te worden. Het lijkt op dat moment echt de enige oplossing; uitknijpen dat ding! Maar.. is dat echt zo? We vragen het de huidtherapeuten van Triaderm.

“Een flinke pukkel is in feite een talgklier die gevuld is, verstopt is geraakt en vervolgens is gaan ontsteken. Gevolg is een rode plek die steeds gevoeliger wordt, zwelling geeft en na een poosje een witte kop ontwikkelt. Logisch beredenerend denk je; de troep moet eruit,” zo vertelt Kim van Triaderm ons. Ze zet een aantal feiten voor ons op een rij:

 • De talgklier raakte verstopt, dus: de uitgang is geblokkeerd
 • De talgklier raakte ontstoken, dus: er moeten bepaalde bacteriën een rol gespeeld hebben
 • De plek is gezwollen en doet pijn, dus: de huid heeft het moeilijk

Misschien toch niet knijpen

Kijk je naar de opsomming hierboven, dan zie je vast wel in dat uitknijpen misschien niet de beste oplossing is. Bijvoorbeeld:

 • ‘Als ik ga knijpen gaat de pukkel vast niet zo heel makkelijk open, want de uitgang is geblokkeerd’
 •  ‘Er zitten bacteriën in de talgklier, die kan ik beter niet verspreiden door deze kapot te knijpen’
 •  ‘De huid heeft het moeilijk, dus het is vast geen goed idee om het huidoppervlak verder te belasten’

En, ben je al van gedachten veranderd? Kim vertelt dat de huidtherapeuten van Triaderm je van nog meer info kunnen voorzien. “Eén van de dingen die we je kunnen leren, is dat je door zelf uit te knijpen meer kans maakt op littekenvorming. In de ontsteking is de wand van de talgklier aangetast en opengegaan; daarom doet het omliggende weefsel mee in de roodheid en zwelling. Als je dan de talgklier infecteert met nog meer bacteriën van buitenaf, maak je de ontsteking alleen maar groter. Het weefsel in de huid wordt als het ware ‘weggevreten’ door de ontsteking en als alles na een poosje genezen is, zie je.. een litteken.”

Vlekjes op de huid

Als je bedenkt dat mensen met een huidtype met meer pigment meer kans hebben op vlekjes die achterblijven, dan bedenk je je misschien wel twee keer voordat je toch zelf gaat knijpen. Kim: “Dit noemen we PIH: post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit zijn vlekjes die wel 3 maanden tot een jaar kunnen achterblijven op de huid. Al met al geen dingen die je graag zelf veroorzaakt aan je huid. Als huidtherapeut kunnen we daar wel weer hulp bij bieden, maar natuurlijk geldt hierbij absoluut: voorkomen is beter dan genezen.”

Samen de beste behandeling bespreken. fotocredit: Triaderm Arnhem

De huidspecialisten kunnen helpen

Goed, we snappen de boodschap, je kunt beter van storende pukkels afblijven. Maar waarom doen de huidspecialisten dan wel aan uitknijpen? Kim vertelt ons dat huidspecialisten:

 • de huid van tevoren héél goed reinigen
 • uitsluitend met handschoenen, gaasjes en een steriele naald werken
 • exact de verstopping en de blokkade kunnen traceren door de loupelamp
 • exact voldoende en gelijkmatige druk kunnen uitoefenen zodat de inhoud veilig verwijderd wordt
 • advies geven over hoe je je huidoppervlak gezond en sterk kunt maken en houden zodat puistjes minder makkelijk ontstaan én sneller genezen.

Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact op met Triaderm.


Meer over Triaderm Arnhem ontdekken?

Triaderm Arnhem zorg

Gesloten12:00 - 16:30

Eusebiusbuitensingel 32, Arnhem

Bekijk meer:zorg

adv.