Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Linda spreekt boeken in voor Arnhemse blinden en slechtzienden: ‘Dit vergroot hun wereld’

Aangeboden door Dedicon 6 december 2019

Stel je eens voor dat je zicht beperkt is, of dat je helemaal niets meer kunt zien. Het lezen van dit artikel zou dan niet mogelijk zijn zonder hulpmiddelen. Dedicon maakt het – met behulp van de inzet van vrijwillige voorlezers – mogelijk dat mensen met een visuele beperking óók kunnen genieten van de laatste bestsellers, interessante artikelen of gewoon mee kunnen doen in de klas.

Linda van Galen (27) is zo’n vrijwillige voorlezer. Zij spreekt sinds een aantal maanden als onderdeel van de groep jonge Onzichtbare Helden luisterboeken in bij Dedicon. “Als voorlezer zie ik het als mijn taak om een geschreven boek leefbaar en voelbaar te maken in de vorm van gesproken tekst. Het is zulk mooi en belangrijk werk, want ongemerkt vertrouwen wij blindelings op onze ogen, terwijl dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.”

Passie

Het voorlezen zelf vindt Linda een hele leuke bezigheid. Dat ze daarmee taal en literatuur toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking is voor haar de kers op de taart. “Terwijl ik bezig ben met mijn passie krijgen zij toegang tot informatie die voor hen anders gesloten blijft, en dat gun ik ze echt.”

Wereld vergroten

Linda heeft een taalkundige achtergrond en begrijpt als geen ander hoe belangrijk lezen is: “Juist ook voor mensen met een verslechterd of afwezig zicht. Het is voor deze groep mensen met een visuele beperking een manier om toch te kunnen zien en hun wereld te vergroten. Door middel van dit werk kan ik daarbij helpen.”

Positief verrast

In haar omgeving reageren mensen positief. “‘Goh, dat dat bestaat! Wat leuk!’, zeggen ze dan. Veel mensen houden wel van lezen, maar hebben geen idee dat dit werk bestaat en dat het ook tot de mogelijkheden behoort om boeken in te spreken voor mensen met een visuele beperking.”

Leuke collega’s

Het voorlezen doet Linda vanuit de professionele opnamestudio’s van Dedicon in Grave. Leuke momenten maakt Linda niet alleen mee tijdens het voorlezen, maar juist ook tijdens de pauzes. “Tijdens de pauzes drinken we met alle lezers van die dag gezellig wat. We hebben dan veel lol samen, maar er worden ook vaak serieuze gesprekken gevoerd. Die afwisseling vind ik heel leuk!”

Gemakkelijk te combineren

Het voorleeswerk bij Dedicon is een vrijwillige job. Veel vrijwilligers combineren hun werkzaamheden bij Dedicon dan ook met andere bezigheden. Linda doet dit ook. “Het werk bij Dedicon is heel gemakkelijk te combineren, doordat je vrij bent in het indelen van je werktijden en werkdagen. Van maandag tot en met donderdag wordt er in de avonden gelezen. Kun je de avonden niet of heb je liever een andere dag? Dan kun je er ook voor kiezen om vrijdagmiddag of zaterdagochtend boeken te komen voorlezen. En doordeweeks kun je overdag ook kranten en tijdschriften inspreken. In overleg met de mensen van de dagplanning is er heel veel mogelijk!”

Wil jij ook voorlezer worden? Dat kan! Kijk hier voor meer informatie.


Meer over Dedicon ontdekken?

Dedicon zorg

Traverse 175 , Grave

Bekijk meer:zorg

adv.