Hier in Arnhem eet je écht (h)eerlijk brood van bakker Menno

Aangeboden door Doppio Espresso 22 maart 2019

Doppio Espresso staat bekend om zijn echte, heerlijke brood. Dit was ons al opgevallen bij het laatste ontbijt, maar we wilden hier toch het fijne van weten. Dus gingen wij samen met Walter van Doppio Espresso op onderzoek uit. Zo kwamen we bij bakker Menno ’t Hoen uit. Wij van indebuurt mochten samen met Walter van Doppio een kijkje nemen in de bakkerij van Menno. Dat ziet er lekker uit! 

Bakkerij VanMenno bakt brood zoals brood bedoeld is; meel, zout, een beetje gist, en vooral veel smaak. Hoe Menno’s brood zich onderscheid van het brood in de supermarkt? “Dat heeft verschillende redenen, maar het begint toch wel bij de grondstoffen. Wij kiezen voor de beste kwaliteit meel, niet het goedkoopste. Bovendien passen we geen trucjes toe om het bakproces te versnellen, zoals veel andere bakkers. Brood heeft tijd nodig.”

bakker menno ontbijt in arnhem brood

Met de hand

Dat zien we wanneer we om ons heen kijken in de bakkerij van VanMenno. Hoewel er een aantal machines helpen het proces gemakkelijker te maken, wordt veel  met de hand gedaan. Geconcentreerde bakkers snijden broden in en besmeren ze voordat de hele plaat vol deeg de gigantische oven in wordt geschoven. Iets verderop staan een aantal medewerkers kleinere broden te kneden, die speciaal voor restaurants worden gebakken.

bakker menno ontbijt in arnhem brood

Geen haast

Om uit te leggen waarom brood bakken tijd kost, maakt Menno de vergelijking met wijn. “Die moet je ook goed laten rijpen om een lekkere wijn te maken. Dit is hetzelfde met brood. Smaak treedt pas écht op als je het proces lang houdt en geen onnodige grondstoffen toevoegt. Daarom nemen wij de tijd. We laten het deeg lang rijzen voor het perfecte aroma.” Het zuurdesembrood wordt bijvoorbeeld gemaakt van een moederdeeg dat Menno al in 2000 ontwikkeld heeft. Tot op de dag van vandaag wordt dit deeg gebruikt als basis voor het zuurdesem van VanMenno.

bakker menno ontbijt in arnhem brood

De Franse bakker

Terwijl wij samen met Walter nog even genieten van die heerlijke vers-brood-geur in de bakkerij, vertelt Menno hoe het komt dat hij brood is gaan bakken. “Ik heb eigenlijk bedrijfseconomie gestudeerd. Ondanks prima referenties kwam ik nergens echt op mijn plek terecht. Die wereld was eigenlijk niks voor mij. Ik werd wel altijd gegrepen door de verschillende vormen van ambacht, van brood bakken tot meubelmaken.” Hij belandde op een Frans kookinstituut waar Menno de fijne kneepjes leerde van het bakkersvak, gewapend met ambitie en een Frans-Nederlands woordenboek.

bakker menno ontbijt in arnhem brood

‘Brood voor iedereen’

Nu, jaren later, bakt hij als een Franse bakker maar dan op grotere schaal. “Dat romantische van de Franse bakker wil ik vasthouden, maar dan met de techniek om het op meer plekken te kunnen leveren. Mijn droom is om zo veel mogelijk mensen te helpen aan eerlijk én heerlijk brood, en het liefst natuurlijk van VanMenno.”

Ben jij nou ook supernieuwsgierig geworden naar dat bijzondere brood van Menno? Kom dan genieten van een riant ontbijt of een voedzame lunch bij Doppio Espresso inclusief Menno’s brood!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Doppio Espresso Meer over Doppio Espresso ontdekken?

Doppio Espresso ontbijtrestaurants

Nu gesloten08:00 - 18:00

Koningstraat 16B, Arnhem

Bekijk meer:ontbijtrestaurants

adv.