Zo lang zijn de wachttijden bij ziekenhuis Rijnstate Arnhem

Door Brechtje van Dam 8 november 2018

Wie recent een ziekenhuisbezoek heeft gepland, had er wellicht mee te maken: wachttijden. Soms kun je al vrij snel terecht, maar vaker dan ons lief is moeten we weken en soms zelfs maanden wachten op een afspraak. Hoe zit dat eigenlijk met de wachttijden bij ziekenhuis Rijnstate Arnhem? Dat lees je hier. 

Wie naar het ziekenhuis moet voor een operatie, MRI-scan of een specialist wil bezoeken moet vaak het langst wachten. Dat blijkt uit onderzoek naar wachttijden van het programma Kassa. In extreme gevallen moeten patiënten meer dan een jaar wachten, al gebeurt dat vrijwel nooit.

Wachttijden ziekenhuis Rijnstate Arnhem

De wachttijden kunnen nogal verschillen, afhankelijk van bij welke afdeling je moet zijn. De wachttijden in ziekenhuis Rijnstate Arnhem zijn het langst bij het specialisme galblaasverwijdering op de afdeling Heelkunde. Hierna volgt de langste wachttijden bij het specialisme initiële totale knie vervanging (orthopedie), daar gaat het om 84 dagen. De kortste wachttijd is bij het specialisme longziekten. Opvallend is dat de wachttijd voor een MRI-scan in ziekenhuis Rijnstate nul dagen is, terwijl dit in veel andere ziekenhuizen in Nederland juist een behandeling is waar de wachttijden extreem hoog zijn.

foto ter illustratie: Pixabay

Aanvaardbare wachttijden

De aanvaardbare wachttijd volgens zorgverzekeraars zijn 7 weken voor een behandeling in een ziekenhuis en 4 weken voor diagnostiek en de polikliniek. Bij Rijnstate Arnhem heeft in totaal 21,74% van behandelingen die worden aangeboden in het ziekenhuis een wachttijd boven de norm. Bij de polikliniek betreft dat 26,32%. Op de afdeling diagnostiek is geen enkele wachttijd boven de aanvaardbare norm.

Let op: we noemen hier de cijfers van Rijnstate Arnhem, maar het ziekenhuis heeft ook afdelingen in Arnhem Zuid, Velp en Zevenaar. De cijfers zijn uit oktober 2018.

Langste wachttijd

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten bij een derde van de poliklinische specialismen in Nederland niet op tijd terecht kunnen. De langste wachttijd vind je in het VU medisch centrum in Amsterdam waar je 376 dagen moet wachten op een buikwandcorrectie. De op één na langste wachttijden vind je in Universitair Medisch Centrum Groningen op de afdeling allergologie, waar je 301 dagen moet wachten.

Wil jij weten hoe het zit met de wachttijden op andere locaties in het land? Kijk hieronder. 

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.