Bestrijding, tips en meer: dit moet je weten over wespen in Arnhem
Het is hartje zomer in Arnhem! Dat betekent veel barbecues, evenementen en… wespen. Op dat laatste zit je misschien niet…
De eikenprocessierups hield zich koest dit jaar, maar als je dacht dat Arnhemmers gespaard bleven wat betreft insecten, dan heb je het mis. Er zijn begin september namelijk tijgermuggen en valse wolfspinnen gespot in Arnhem.
De dieren hebben exotische namen en dat is niet voor niets. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en de valse wolfspin kwam eerder alleen voor in Zuid-Europa.
Dat is nu wel anders. De twee soorten beestjes begonnen de afgelopen jaren aan een opmars. Ze komen niet meer alléén in hun oorspronkelijke leefgebieden voor. De tijgermug verspreidde zich volgens de Gelderlander over meerdere werelddelen, waaronder Europa. De valse wolfspin wordt sinds 2018 steeds vaker gezien in Nederland, aldus de NOS.
Krijg je al de kriebels? Houd je dan even vast. In Arnhem komen nu namelijk ook tijgermuggen en valse wolfspinnen voor. De muggen zijn gevonden in de wijk De Laar. Arnhemmers die op 500 meter van de vindplaats wonen ontvingen daarover een informatiebrief. Dat waren buurtbewoners van onder meer de Arnemuidenhoek in De Laar-Oost. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zette daar vallen om de dieren te vangen en verdere verspreiding te voorkomen.
Lees verder onder de foto >
Met de muggen zijn we er nog niet, want valse wolfspinnen zijn dus ook in steeds grotere getale aanwezig in ons kikkerland. De populatie in Nederland vertienvoudigde in vier jaar tijd. De spin komt hier nu vooral in Nijmegen, het zuiden van Limburg, Utrecht en, verrassing, Arnhem voor. De achtpotige beestjes verstoppen zich het liefst op warme, droge plekken, zoals in huizen.
Dat klinkt beangstigend, maar is er reden voor paniek? Dat valt gelukkig mee op. Het RIVM meldt aan de Gelderlander dat de kans op overdracht van infectieziekten door de tijgermug in Nederland momenteel verwaarloosbaar is.
Spinnenkenner Andrea Dekkers legt aan de NOS uit dat een beet van een valse wolfspin in principe ook niet gevaarlijk is. ”Een beet is giftig en kan verschillende symptomen hebben die vergelijkbaar zijn met een wespen- of bijensteek. Mensen die allergisch zijn kunnen heftig reageren.”
In onze gids
Populaire rubrieken