Woningprijzen pieken op landelijk niveau én in Arnhem

Door Brechtje van Dam 12 januari 2018

De woningmarkt is al tijden onderwerp van discussie. Hoewel het aantal verkochte woningen het afgelopen kwartaal is gedaald behaalden de prijzen een hoogtepunt en wordt de markt steeds krapper. Hoe zit dat eigenlijk in Arnhem?

In het laatste kwartaal van 2017 werden minder woningen verkocht, terwijl de prijzen verder stegen. In totaal werden 166.155 huizen gekocht in heel Nederland, zo’n zes procent minder dan in het laatste kwartaal van 2016. De prijzen stegen met gemiddeld 9,1 procent, waarmee een gemiddelde woning momenteel 269 duizend euro kost.

Wonen in Arnhem duurder

Hoewel Arnhem niet de landelijke koploper is, stegen ook de woningprijzen in onze stad ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Woningen in Arnhem zijn maar liefst 6,9 procent duurder in het laatste kwartaal van 2017. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Arnhem ligt momenteel op 228 duizend euro. Opmerkelijk is dat het aantal verkopen ook is toegenomen met 0,7 procent. In het afgelopen kwartaal werden in Arnhem 782 woningen verkocht. Dat is tegen de landelijke trend in.

Den Haag koploper

In bijna alle regio’s gingen de prijzen verder omhoog, met koploper Den Haag voorop. Woningen in de Hofstad waren in het vierde kwartaal gemiddeld twintig procent duurder dan een jaar eerder. Ook in Almere, Delft, Leiden en – meer opvallend – Roermond stegen de prijzen fors. Bovendien werd bij ruim een kwart van de woningverkopen een bedrag boven de vraagprijs betaald. Alleen in enkele gebieden in Overijssel en twee regio’s in Friesland en Groningen lagen de prijzen iets lager dan eind 2016.

Krappe markt

De huizenkoper heeft overigens wel steeds minder te kiezen. Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. Zo wisselden er in de regio’s Leiden, Delft, Den Haag en Amsterdam fors minder woningen van eigenaar ten opzichte van een jaar geleden. In grote delen van Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en in het noorden van het land steeg het aantal transacties juist.

 

Meer over

Nieuws Wonen