Weet jij al wat je gaat stemmen? Check hier de Stemwijzer!

Door Jolinda van Alfen 22 mei 2019

De Europese Parlements­­verkiezingen zijn morgen al, hoogste tijd om jouw stem te laten horen! En denk je nu: ‘oh, help! Ik heb geen idee wat ik moet stemmen?’ Dat snappen we heel goed en daarom kun je nu deze StemWijzer invullen. Zo ben je helemaal voorbereid op de verkiezingen wanneer je in het stemhokje staat.

Op donderdag 23 mei zullen voor de negende keer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Inwoners van alle lidstaten kunnen dan rechtstreeks hun vertegenwoordiging in het Europees Parlement kiezen.

Hoe zit dat precies?

Ons land is met 26 leden vertegenwoordigd in het Europese Parlement. Die leden kunnen wij Nederlanders rechtstreeks kiezen bij de Europese verkiezingen. In totaal zijn er 751 zetels in het Parlement die op basis van bevolkingsgrootte worden verdeeld over de 28 landen in de EU. De gekozen Europarlementariërs gaan zich de komende vijf jaar buigen over zaken als de internationale handel, veiligheid, consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei. Meer hierover lees je hier >>>

Doe de Kieswijzer

Ingewikkelde materie om je in te verdiepen? Valt best mee. Er is namelijk een heel handige StemWijzer gemaakt, waar je je politieke voorkeur aan de hand van dertig stellingen test. Daardoor krijg je dan als kiezer een beter beeld van welke partij het beste bij jou past.

Dus… nog geen idee wat je gaat stemmen? Doe de StemWijzer en je weet daarna – hopelijk – welk vakje je op 23 mei 2019 gaat aankruisen.

Lees ook…

europese verkiezingen europese unie

5 x dit regelt het Europees Parlement voor jou (wat jij niet wist)

Nederland is onderdeel van de Europese Unie en heeft daarom ook zetels in het Europees Parlement. Da...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.