Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat doen die helikopters boven Arnhem?

Door Jolinda van Alfen 25 mei 2018

Deze vraag kwamen wij vandaag regelmatig tegen op twitter. Zelf tuurden we het luchtruim af, maar zagen niets. Daar kan de komende dagen wel verandering in komen, er zijn namelijk oefeningen van defensie.

Wij belden met defensie en ontdekten dat er een grote oefening vanaf vliegbasis Gilze-Rijen wordt gehouden. De Koninklijke Luchtmacht is namelijk tussen mei en juli gastheer voor internationale oefeningen. Van 23 mei t/m 6 juni en van 18 juni t/m 22 juni zijn er ongeveer 500 medewerkers en verschillende helikopter- en (jacht)vliegtuigtypen actief met de oefeningen. Deelnemende landen zijn o.a. Nederland, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, België en Zweden.

Er wordt getraind op het redden van vliegtuigbemanningen die in vijandelijk gebied terecht zijn gekomen en hulp nodig hebben. Helikopters vliegen vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen naar diverse oefengebieden in Nederland en België om daar gestrande vliegtuigbemanningen op te pikken.

Vliegbewegingen

De oefening is gestart op 23 mei en de vliegbewegingen zijn overdag, dus de kans is aanwezig dat we nog een keer helikopters boven Arnhem gaan zien de komende weken.

Meer over

Nieuws

adv.