We mogen binnenkort (alweer!) gratis met de bus

Door Brechtje van Dam 24 november 2017

In de decembermaand zijn we allemaal vrij veel in de binnenstad te vinden, al is het alleen voor al die Sinterklaas- en kerstinkopen. Dan is het natuurlijk wel fijn als de stad goed bereikbaar is, en daar zorgt de gemeente dit jaar voor. Dat doen ze met kortingen, gratis buskaartjes en een pakjesservice…

Niet alleen voor winkeliers en horeca is december een drukke maand, ook voor alle inwoners van onze stad moet er veel gebeuren in de wintermaanden. Daarom is het belangrijk dat de binnenstad niet een groot verkeersknelpunt wordt waar we elkaar constant voor de voeten lopen – of rijden. Om te zorgen voor een minder heftige spits en drukte zijn er daarom een aantal maatregelen genomen.

Gratis met de bus

Vanaf 27 november kun je gratis met de bus tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Dat geldt voor alle bussen van Breng. Je kunt dus vanuit het centrum gratis naar huis na je inkopen voor de feestdagen (of als je toevallig in de stad werkt). Voor de stadslijnen – de trolleybussen – geldt zelfs dat je tussen 18.00 uur en 20.00 uur gratis met de bus mag. Nog een uurtje langer dus. Via www.ervaarhetov.nl kun je een vrijkaartje voor de busrit uitprinten. Of gebruik de app ErvaarhetOV op je smartphone. De actie duurt tot het einde van het jaar.

parkeeractie gelredome he kom aan

Meer acties

De gratis bussen zijn niet de enige maatregelen die gemeente Arnhem neemt om drukte tegen te gaan. In de week voor Sinterklaas (27 november tot en met 1 december) en in de week voor Kerstmis (18 tot en met 22 december) krijgen automolibisten die hun auto parkeren bij een parkeergarage in of rond het centrum een gratis cadeaukaart. Tenminste, als ze hun auto pas na 18.00 uur uitrijden. De cadeaukaart is te verkrijgen in de garage en is te gebruiken bij allerlei Arnhemse winkels.

Gelredome

Wat je natuurlijk ook kunt doen is je auto gratis bij de P+R Gelredome parkeren en vanaf daar doorreizen naar de binnenstad. Het is dan nog maar een klein stukje en de gemeente helpt je op weg. Voor € 5,- koop je een retour busticket tussen Gelredome en de binnenstad dat geldig is voor vier personen. Die kun je bestellen via via www.ervaarhetov.nl. Ga je liever fietsen dan staan er een aantal gratis fietsen klaar bij Gelredome waarmee je heen en weer tussen stad en auto kunt fietsen (neem wel een legitimatiebewijs mee om de fiets te krijgen).

De pakjesservice

In de weekenden voor Sinterklaas en Kerstmis kun je gebruik maken van de pakjesservice. Een bakfiets rijdt dan heen en weer tussen P+R Gelredome en de  binnenstad om je inkopen naar je auto te brengen. De pakketjes kun je afhalen bij McDonalds Gelredome, daar kun je ook meer info over fietsroutes, bushaltes en de acties krijgen.