Vampiers gevonden in Arnhem of toch niet?

Door Jolinda van Alfen 10 oktober 2017

Een bijzonder bericht popte op in onze mailbox. Er zouden lijken gevonden zijn van vampiers bij de recente opgravingen in Arnhem. Spannend! Omdat wij wel in vampiers geloven, maar niet in fakenieuws, checken wij dit eerst even bij onze eigen stadsarcheoloog. Zijn er resten van vampiers gevonden in Arnhem of niet?

Martijn Defilet: “Nee, de skeletten die we tot nu toe in Arnhem vonden, waren van gewone mensen.” Eerder vertelde hij ons meer over de recente opgravingen in de Zuidelijke binnenstad. We kijken nog eens goed naar de afzender van het bericht. Toneelgroep Oostpool. En laten die nu net een voorstelling spelen over vampiers in Huis Oostpool. Een publiciteitsstunt dus.

En omdat wij niet de beroerdste zijn, besteden we er toch een berichtje aan. Want er zijn in het verleden wel eens lijken gevonden van mensen die voor vampiers werden aangezien. Nog niet zo heel lang geleden nog in Polen.

Afgehakte hoofden op benen

Volgens nationalgeographic.nl vonden archeologen stoffelijke resten van begraven mensen die waren onthoofd, waarbij de afgehakte hoofden op de benen waren geplaatst. Een een oud-Slavisch begrafenisritueel, waarbij werd gehoopt dat mensen die van vampirisme werden beschuldigd door de onthoofding nooit meer uit hun graven zouden opstaan. Je kunt er hier meer over lezen.

Voorstelling Oostpool

Ben je nieuwsgierig geworden naar de voorstelling van toneelgroep Oostpool? Dan klik je hier.