Voor de zonaanbidders: 11 x zonnige terrassen in Arnhem
Zon, zon, zon! Als ze er is, willen we ervan genieten. En wat is er nou fijner dan dat te…
De coronatijd bracht veel bijzondere dingen met zich mee voor Arnhem, zoals de uitbereiding van de terrassen. Hierdoor steeg het aantal terrassen of terrasplekken in de stad. Mogen horecaondernemers in Arnhem ook dit jaar een uitbreiding van hun terras doen? Je leest het hier.
Weet je nog dat je in 2020 en 2021 een biertje kon drinken op het pop-upterras van de Koepelgevangenis? De gemeente Arnhem wilde horecaondernemers tijdens de coronacrisis een handje helpen door terrasplekken te verruimen of extra locaties toe te voegen. Zo mochten de medewerkers van onder andere The Green Rose hun stoelen verder op de stoep uitstallen.
Platform Datlinq onderzocht hoeveel terrassen extra ruimte kregen (op een andere locatie dan hun reguliere terras). In heel Nederland bleek in 2021 het aantal terrassen 3 procent hoger dan nu. In sommige steden was dat nog hoger: zo waren in Amsterdam vorig jaar 5 procent meer terrassen.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is het in 2022 in veel steden niet mogelijk om een drankje te drinken op een afwijkende locatie dan het voorbestemde terras. Veel gemeenten kiezen ervoor om het aantal vergunningen van terrassen op andere plekken of uitbreidingen van de terrassen te minderen. Het aantal locaties waar horecaondernemers wel mogen uitbreiden, is dus flink gedaald. Dat houdt in dat de horecamedewerkers in sommige steden een strijd voeren voor de extra plekken.
De gemeente Arnhem besloot in april dat de terrassen tot met 31 december 2022 uitgebreid mogen worden. Ze verlengen dus de mogelijkheid voor horecazaken om hun terrassen te verruimen. Op deze manier hoopt de stad dat horecaondernemers een financiële inhaalslag kunnen maken.
Waarom sommige gemeenten dit jaar geen vergunningen verlenen voor een uitbereiding
NOS vroeg aan hoogleraar Jan van der Borg waarom sommige gemeenten dit jaar geen vergunning verlenen voor extra terrasruimte. Hierover zegt hij: “De kern hiervan is een conflict tussen wat de burgers nodig hebben aan openbare ruimte, infrastructuur en voorzieningen, en wat er wordt opgeslokt door commerciële partijen en toeristen.” De horecazaken nemen ruimte in, maar geven volgens hem niets terug.
In onze gids
Populaire rubrieken