Orgaandonatie in Arnhem: hoeveel van ons doneren niet en waarom?

Door Brechtje van Dam 13 oktober 2017

Het is donorweek en dat betekent dat er cijfers gepubliceerd zijn over donorregistratie op gemeentelijk niveau. Arnhem doet het best aardig wat betreft het aantal registraties maar er is een opvallende trend te zien. 

Er zijn steeds meer mensen die registreren dat ze geen organen willen doneren. Ook in Arnhem is dit aantal toegenomen. Op dit moment heeft 12,4% van alle inwoners van 12 jaar of ouder aangegeven geen organen te willen doneren. 19% geeft wel toestemming om organen weg te geven. Van alle inwoners die kunnen doneren in Arnhem is 41,4% geregistreerd. Dat zijn dus alle mensen die wel doneren en niet doneren bij elkaar.

Hoe zit dat met doneren?

Via het donor register kun je aangeven wat je zou willen dat er met je organen gebeurt na je overlijden. Er zijn verschillende opties, het is niet zo simpel als wel of niet doneren, Je kunt ervoor kiezen om al je organen beschikbaar te stellen voor donatie na je overlijden. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde organen uit te sluiten, als je bijvoorbeeld best je longen en nieren wil doneren maar je niet prettig voelt bij het idee dat je hart wordt gedoneerd. Dan is er nog de optie om helemaal niet te doneren. Als laatste kun je ervoor kiezen om je partner, familie of een aangewezen persoon te laten beslissen in jouw plaats.

donor registratie arnhem
foto: ANP

Waarom die toename?

Vorig jaar haalde het voorstel voor een nieuwe donorwet van D66 een meerderheid in de Tweede Kamer. In die wet staat dat iedereen donor is tenzij men uitdrukkelijk heeft verklaard dit niet te willen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatiestichting kan het zo zijn dat mensen vaker nadenken of ze wel of geen donor willen zijn als gevolg van de toegenomen aandacht over het onderwerp het afgelopen jaar. Dat zou kunnen verklaren dat meer mensen hebben besloten zich als niet-donor in het register op te laten nemen. Aan het begin van volgend jaar beslist de Eerste Kamer of de wet er echt gaat komen.

Waarom registeren?

Nu kan het zo zijn dat je denkt: ik wil niet doneren, maar die wet is er toch nog niet dus waarom zou ik dat laten registeren? Toch is het ook als je niet wil doneren verstandig om je keuze vast te laten leggen. Doe je dit niet dan moeten jouw nabestaanden beslissen en dit is niet voor iedereen even gemakkelijk.

Hoe dan?

Je kunt je online registeren – duurt maar een paar minuten – via DigiD. Doe je het liever op papier? Dat kan ook, dan krijg je post. Alles wat je moet weten over de registratie zelf lees je hier.