Arnhemse mysteries opgelost: hier komt de naam Spijkerkwartier vandaan
Het Spijkerkwartier is een populaire woonwijk in Arnhem. Maar waar komt nou eigenlijk de naam Spijkerkwartier vandaan? Indebuurt zocht het…
Arnhem heette niet altijd Arnhem en dat geldt voor veel plekken in Nederland. Ooit waren delen van ons land Romeins, en ook het oud-Hollands klinkt heel anders dan zoals wij nu spreken. Dit zijn de eerste plaatsnamen die op schrift verschenen (of dit nu 500 jaar of 5 jaar geleden is).
Op de kaart zijn de eerste plaatsnamen zoals die op schrift zijn verschenen te zien. Voor sommige steden en gebieden is dat nog helemaal niet zo lang geleden (denk maar aan grote delen van Flevoland). Maar als je bedenkt hoe lang het schrift al bestaat en hoe oud sommige Nederlandse steden zijn, dan gaat het vaak om honderden jaren of zelfs langer. Dat maakt dat je sommige plaatsnamen niet eens meer terug herkent!
Goed, de oudste naam voor Arnhem is niet heel verrassend: Arneym. Onze stad heeft lang deze naam gedragen en we hebben zelfs een restaurant dat ernaar vernoemd is. Maar andere dorpen en steden om ons heen hebben wel heel bijzondere ‘babynamen’ of eerste namen.
Wat denk je bijvoorbeeld dat Huosnin tegenwoordig betekent? Juist, dat is Huissen. Oosterbeek klinkt erg deftig maar ooit was het Ostarbac. Ede was Heda, en Wageningen klonk vroeger gewoon alsof iemand met een raar accent het zegt: Wachoningon.
De gekste naam uit de omgeving volgens ons? Die prijs gaat naar Nijmegen, oftewel Noviomagus. Doe maar weer moeilijk, Nijmegen 😉
Wil je nog meer gekke oude namen voor Nederlandse plaatsen ontdekken. Kijk dan maar eens hier.
In onze gids
Populaire rubrieken