Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo kon het doorsnee vermogen van Arnhemmers bijna verdubbelen in een jaar

Door Redactie indebuurt Arnhem 4 december 2019

In 2018 was het doorsnee vermogen per huishouden in Arnhem 6,1 duizend euro. Dat is wel 60,5 procent meer ten opzichte van 2017: toen was het doorsnee vermogen 3,8 duizend euro. Hoe kan het gemiddelde vermogen zoveel stijgen?

Boeren we in Arnhem zo goed dat ons eigen vermogen zo’n beetje verdubbelde? Nou, niet letterlijk. De stijging van het doorsnee vermogen komt vooral doordat woningen in waarde blijven stijgen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Je hebt niet zo heel veel aan die extra duizenden euro’s, want als je je huis verkoopt, zijn er geen goedkope huizen die je ervoor terug kunt kopen. En als de woningwaardes weer omlaag gaan, verdampen de euro’s weer. Exclusief de eigen woning is het landelijk gemiddelde eigen vermogen 14,6 duizend euro.

Zo worden de cijfers berekend

Ieder jaar berekent het statistiekbureau het doorsnee vermogen van de krap 7,7 miljoen Nederlandse huishoudens. Het vermogen bestaat uit bezittingen zoals bank- en spaartegoeden en geld dat in een eigen woning, of onderneming zit. Daar worden eventuele schulden vanaf getrokken.

Wat opvalt, is dat in de grotere steden het doorsnee eigen vermogen aan de lage kant is. Zo is in buurgemeente Ede het eigen vermogen tien keer zoveel als in Arnhem: meer dan 60 duizend. Dat komt doordat in grotere steden meer jongeren, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en personen die een uitkering ontvangen wonen. Deze groepen hebben doorgaans minder vermogen.

Bekijk hier hoe het zit in andere gemeenten:

Lees ook:

Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu maar 3 woonhuizen kopen in Arnhem

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Arnhem is dat niet anders. Zelfs als je 'g...

Oproep: heb jij je kerstboom al staan?

We hebben jouw hulp weer eens nodig! Wij zijn namelijk benieuwd welke Arnhemmers al hun kerstboom he...

7 x binnenkijken bij Arnhemmers die klein wonen

Kleine, knusse huisjes. Leuk om te zien, ideaal om in te wonen. Want je moet net een beetje passen e...

Gezocht: winnaar van deze spiksplinternieuwe Mini in Arnhem

Er rijdt twee weken een opvallende Mini door Arnhem. Op de voorkant is een grote sticker geplakt met...

adv.