Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit wist je nog niet over je energierekening en windmolens

Aangeboden door Windpark Koningspleij 7 oktober 2020

Elke maand komt de energierekening en elke maand betaal je weer netjes. Pas bij de jaarrekening gaan we nadenken over de details: kan dit goedkoper? Waar gaat mijn geld eigenlijk naartoe? En wordt het niet eens tijd om over te stappen op groene energie? Hoe effectief en duurzaam is stroom van windmolens eigenlijk? Goed nieuws: wij leggen je alles uit wat je moet weten over energieopwekking en windmolens in Arnhem!

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Eerst wat algemene energie-info…

windmolen windmolens windpark Koningspleij

Je hoort vaak dat het energieverbruik in Nederland maar heel langzaam daalt. Hoe zit dat eigenlijk in Arnhem? Als je alle rekeningen van alle Arnhemse huishoudens bij elkaar optelt, hoeveel miljoen euro geven we dan per jaar uit aan energie? Nou, schrik niet: dat is maar liefst 113,6 miljoen euro. Tenminste, dat was het in 2019. Dit jaar valt de rekening wellicht hoger uit want veel mensen zijn vaker thuis.

Stel je voor dat we (een deel van) dat geld niet uit onze lokale economie laten wegstromen maar in Arnhem kunnen houden. Dat kan als we zelf meer schone energie in en rond de stad opwekken!

Zoveel duurzame energie maakt Nederland

Foto: Rijn en IJssel Energiecoöperatie.

Het aandeel duurzame energie stijgt snel. Er wordt in Nederland namelijk behoorlijk hard gewerkt aan het vervangen van olie, gas en kolen. Maar: niet alle duurzame energie die we gebruiken, komt ook uit ons eigen land. Hoeveel zonne- en windenergie wordt er nu hier in Nederland opgewekt? Op dit moment is dat ruim vijf procent van alle energie die we verbruiken. Dat lijkt weinig maar het stijgt snel! Meer zonnepanelen en windmolenparken kunnen daaraan bijdragen.

Windenergie versus zonne-energie

windmolen windmolens windpark Koningspleij
fotocredit: Unsplash

Wist je dat Arnhem ook een eigen windmolenpark krijgt? Windpark Koningspleij krijgt in totaal vier windmolens. Weet jij hoeveel voetbalvelden met zonnepanelen nodig zijn om evenveel energie op te wekken als een windmolen van windpark Koningspleij? Met één hectare zonnepanelen kun je ongeveer 400 huishoudens per jaar van stroom voorzien. Een hectare is ongeveer anderhalf voetbalveld. De windmolens bij Koningspleij leveren per stuk energie voor zo’n 2750 huishoudens. Om dezelfde hoeveelheid met zonne-energie op te wekken, heb je meer dan tien voetbalvelden vol zonnepanelen nodig! Dus voor de vier windmolens van het windpark veertig voetbalvelden in totaal.

Maar… hoe vaak draait een windmolen nou echt?

windmolen windmolens windpark Koningspleij
fotocredit: Unsplash

Je hoort het mensen vaak zeggen: “Windmolens staan hartstikke vaak stil!” En inderdaad, soms staat zo’n molen stil. Maar in de praktijk draait hij gemiddeld 95 procent van de tijd. Je kunt dit controleren met de gratis Windcentrale App. Het is namelijk bijna nooit windstil in ons land. Dat merk je wel als je op de fiets zit. Een molen kan wel stilstaan als er storing is. Vaak staat de molen dan inderdaad stil, maar je ziet als het goed is ook een busje onderaan de molen staan. Dat zijn de monteurs. Let maar eens op: de volgende dag draait de molen weer!

Zoveel energie is nodig om de windmolen te bouwen

windmolen windmolens windpark Koningspleij

Je hoort het vaak als het gaat over windenergie: “Het kost meer stroom om windmolens te maken dan de molens zelf ooit gaan produceren.” Je hoort dat misschien vaak, maar het is simpelweg niet waar. Over het algemeen duurt het maar 3 tot 9 maanden tot de windturbine alle stroom heeft opgewekt die nodig was voor de bouw. Sterker nog, de windmolen heeft dan ook alle energie ‘terugverdiend’ voor het onderhoud en kosten voor opbouwen en afbreken. Een gemiddelde moderne windmolen gaat bovendien 19 tot 25 jaar mee.

Zelf duurzame energie opwekken

windmolen windmolens windpark Koningspleij
Ook jij kan meewerken aan een schonere wereld én geld besparen door een stukje windmolen te kopen.

Zoals je nu weet, zijn die windmolens echte ‘krachtpatsers’! Ze zorgen voor groene stroom zonder de lucht te vervuilen, het klimaat te belasten of grondstoffen uit te putten. En toch hebben we er nog helemaal niet zoveel in Nederland – laat staan in Arnhem. Dankzij Windpark Koningspleij komt daar verandering in. Lijkt het jou ook gaaf om je steentje bij te dragen én geld te besparen? Word dan ook eigenaar van een windmolen in de buurt!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Windpark Koningspleij. Meer over Windpark Koningspleij ontdekken?

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.