Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Opletten geblazen: de eikenprocessierups is weer actief in Arnhem

Door Jolinda van Alfen 22 mei 2019

Oei! Je moet extra opletten als je door een boomrijk gebied loopt, want de eikenprocessierups is weer gesignaleerd in Arnhem. Dat meldt de gemeente, die is begonnen met het verwijderen van de nesten uit de bomen. 

Contact met de brandharen van de beestjes kan klachten veroorzaken. Je krijgt jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen. In Arnhem worden de meeste eiken niet bespoten. Alleen die eiken worden bespoten waaruit ervaring is gebleken dat de plaagdruk van de eikenprocessierups groot is, of als de eiken op plekken staan waar het gevaar voor de volksgezondheid groot is.

De rups gespot?

Als je de rups ziet op bijvoorbeeld een schoolplein of in de speeltuin, stelt de gemeente het op prijs als je ze even inlicht. Daar worden de nesten met voorrang weggehaald. Hier kun je melding maken van de rups.

Heb je een eik in de tuin staan en heeft de processierups daar zijn heil gevonden? Dan kun je een zelf een bedrijf bellen om de nesten te laten weghalen. Als je dit vooraf meldt bij de gemeente kun je een tegemoetkoming van de kosten krijgen tot een maximum van € 150. Mochten de bestrijdingskosten hoger uitvallen dan moet u, als eigenaar van de boom, het resterende bedrag zelf bijbetalen.

Meer over

Nieuws

adv.