Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meer meldingen van personen met verward gedrag, zo zit het in Arnhem

Door Jolinda van Alfen 24 januari 2020

Al zeven jaar op rij stijgt het aantal meldingen van personen met verward gedrag. In 2012 registreerde de politie nog ruim 44.000 incidenten, vorig jaar waren dit er bijna honderdduizend. Hoe zit dat in Arnhem?

De politie noteerde gemiddeld 27 meldingen per dag van mensen die mogelijk in psychische nood zijn en een risico voor zichzelf of anderen kunnen vormen. Dat blijkt uit politiecijfers. Vooral in de noordelijke provincies Gelderland en Friesland zijn veel meldingen, net als in Zeeland, Drenthe en Zuid- en Noord-Holland.

Zo zit het in Arnhem

In 2019 werden in Arnhem 1627 incidenten geregistreerd. Dat is 10,2  incidenten per duizend inwoners. Dat is een stuk meer dan in Nijmegen, (6,9 incidenten per duizend inwoners). In Arnhem is ook sprake van een stijging in het aantal meldingen: in 2018 waren het er nog 1406. Het aantal lijkt elk jaar toe te nemen.

Bekijk hier de cijfers per gemeente:


Psychoses, dementie, suïcidale neigingen, verslaving en andere stressvolle levensgebeurtenissen. Achter de meldingen van ‘(overlast door) verwarde of overspannen personen’ gaan vaak diverse problemen schuil. Volgens Henk van Dijk, landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ bij de nationale politie, treffen zij ‘in de eerste plaats personen aan die in de war zijn en is er soms een combinatie met overlast’. “Denk bijvoorbeeld aan iemand die haar hele huisraad uit het raam gooit of een bovenbuurman die uit angst voor zijn eigen waanbeelden gaat schreeuwen. Maar een zeer klein deel van deze personen is ook gevaarlijk voor anderen”.

Afgehandeld door de politie

Een verklaring voor de jarenlange toename van het aantal meldingen van personen met verward gedrag is er volgens Henk niet. Problemen met verwarde personen worden vaak afgehandeld door de politie. Deze mensen worden vaak in een politieauto naar het bureau gebracht, om daar een poosje in een politiecel te belanden. Volgens Henk van Dijk van de politie komt dat tegenwoordig wel minder vaak voor. “Inmiddels heeft zo’n driekwart van het land speciale opvanglocaties”, laat hij weten.

Meer over

Nieuws

adv.