Is bakker Hilvers het beste familiebedijf van Gelderland? Wij spraken drie generaties vrouwen

Door Jolinda van Alfen 21 november 2018

Bakker Hilvers is genomineerd als beste familiebedrijf van Gelderland. Vandaag wordt bekend gemaakt of de oudste bakker van Arnhem de prijs in ontvangst mag nemen. Wij spraken een tijdje geleden met drie generaties binnen  het familiebedrijf en blikken terug op dat bijzonder fijne gesprek. 

Drie generaties vrouwen. Nanda, moeder Wilma en oma Dicky. Met een grote overeenkomst. De liefde voor het familiebedrijf en elkaar. Nanda groeit op, net zoals haar moeder, met meehelpen in het bedrijf. “Op mijn twaalfde begon dat al. Later werd ik weekendhulp. Toen kwam er een dinsdag bij, en nog een dag, naast mijn opleiding.” Om te kijken hoe het er buiten het bedrijf aan toe gaat, loopt ze stage bij een andere bakkerij. Ook proeft ze kort van het werken in een kledingwinkel. “Toch wilde ik graag weer terug naar Hilvers. En dat bevalt goed. Vooral hier op de Geitenkamp.”

Moeder als werkgever

Een beetje apart is het wel dat ze binnenkort haar eerste functioneringsgesprek heeft met haar moeder. Wilma is een van de die directieleden en geeft onder meer leiding aan de filiaalmanagers. “Mijn moeder is mijn baas, maar ook gewoon mijn moeder. Daardoor zeg ik wel andere dingen tegen haar dan ik normaal tegen een werkgever zou doen.”

Op de fiets naar het familibedrijf

Wilma: “Dat werkt andersom natuurlijk ook zo. Het werken in een familiebedrijf heeft veel voordelen. Je kent elkaar door- en door. Het heeft ook nadelen, als je thuiskomt en je wilt iets vertellen over het werk, dan krijg je al snel: ‘dat weet ik al’.” Oma Hilvers kan dat beamen. Zij heeft altijd meegewerkt in de zaak van haar man, Aike Hilvers. Samen met twee broers heeft hij Bakker Hilvers nog groter gemaakt. “Vroeger belde ze mij wel eens ’s ochtends op of ik kon komen helpen. Dan stapte ik op de fiets vanuit Velp. Later had ik wel een auto. Dat doe je gewoon, dan ga je niet eerst de bedden opmaken.”

Het beste Familiebedrijf van Gelderland

Toen Dicky zestig werd, kon ze gaan genieten van haar welverdiende rust. “Later werd ik ziek en kon ik helemaal niet meer meehelpen.” Ze mist het werken in de winkels nog wel. “Het contact met de klanten, de gezelligheid.” Precies de dingen die het werk voor Nanda zo leuk maken. “Zeker in deze winkel op de Geitenkamp is het contact met de klanten hartstikke leuk.”

Iedereen helpt mee bij Hilvers

Volgens haar oma is dat altijd zo geweest. “Op de Hoogkamp was het ook leuk, maar heel anders. Daar was het dag mevrouw, en hier is het gewoon ajuu!” Wilma heeft net als haar dochter en moeder ook veel geholpen in de winkel. “Dat deden alle kinderen. En veel neefjes en nichtjes. Ik heb wel een aantal jaren buiten het bedrijf gewerkt. En nu alweer een tijd in de directie.”

De geschiedenis van de bakkerij gaat terug tot 1767. In dat jaar begon bakker Stakebrand zijn eigen bakkerij in Arnhem. Tot 1929 was de familie Stakebrand eigenaar van de bakkerij, daarna nam bakker Abbenbroek de bakkerij over en in 1950 kwam de zaak in handen van de familie Hilvers. Anno nu zijn er 14 filialen. Wilma: “Wij zijn op tijd gaan uitbreiden, hebben de productie kunnen vergroten. We maken nog steeds op ambachtelijke wijze het brood, daarvoor komen onze klanten.”

Favoriete brood

De drie generaties hebben veel overeenkomsten, maar ook een groot verschil, ze hebben alledrie een andere smaak. Het favoriete brood van Dicky is bruin of licht volkoren brood. Nanda gaat voor het Hilvers Dubbel Donker. “Daar zit van alles in zoals lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad.” En Wilma kiest voor speltbrood. “Daar zit je lekker lang vol van!”

Wat is jouw favoriete brood?

Bakker Hilvers bakkers

Nu gesloten08:00 - 17:30

Geitenkamp 15, Arnhem

Bekijk meer:bakkers

 

adv.