Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Girlpower! Deze Arnhemse straten hebben ineens een nieuwe naam

Door Jolinda van Alfen 8 augustus 2018

Is het jou opgevallen dat de Walburgstraat en de Jansbuitensingel er sinds gisteren een straatnaambordje bij hebben? Namelijk de Suze Groeneweg en Mies Bouwmanweg? Wij weten waarom!

Het gaat om een actie van de feministische beweging De Bovengrondse. Vrouwen in elf steden kwamen gisterochtend bij elkaar om het straatbeeld representatiever te maken. Waarom? Omdat 88 procent van de straatnamen in Nederland mannelijk zijn. De Bovengrondse: “Straatnamen zijn zo alledaags dat je er nooit bij stilstaat, hoe vaak je ze ook leest, ziet of omgeroepen hoort worden in de bus. Toch geven ze een voortdurende bevestiging wie Nederland belangrijk vindt. Dat zijn tot nu toe voornamelijk mannen.”

Meer vrouwelijke straatnamen

En daar wil de Bovengrondse met de actie #meervrouwenopstraat verandering in brengen. Wij vinden dit wel een leuk initiatief. Hoewel de Walburgstraat misschien niet zo’n goed voorbeeld is om van naam te veranderen. Deze straatnaam komt namelijk van de St. Walburgkerk, vernoemd naar de van oorsprong Engelse non Walburgis. Zij behoorde tot de vrouwen die door Bonifatius naar Duitsland gehaald zijn om hem te helpen bij de kerstening van de heidense Germanen. Met succes, onder haar leiding groeide Heidenheim uit tot een centrum van geestelijk leven. Van heinde en verre kwamen gelovigen naar het klooster.

Wij stellen dan ook voor om het bordje met de naam van Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid, op een andere plek op te hangen. De Mies Bouwmanweg in plaats van de Jansbuitensingel mag van ons wel, we hebben ook al een Jansbinnensingel. En hoewel de Jansbeek geslachtloos is, lijkt dat toch te veel van het goede. We hebben ook nog wel wat andere, minder feministische suggesties om de boel wat eerlijker te verdelen in Arnhem, kijk maar:

5 x geslachtloos Arnhem: van Arnhemse jongen tot Ridderenjonkvrouwenhof

Of je het er nu mee eens bent of niet, Nederland is in de ban van het genderneutrale beleid en Arnhe...

Wat vind jij van de actie van De Bovengrondse? Zie jij een Beyoncé-plein in Arnhem wel zitten? Of hebben wij al wel genoeg vrouwelijke straatnamen?

Lees meer over Arnhemse straatnamen

Arnhems mysterie opgelost: waar komen deze bijzondere straatnamen vandaan?

Wist jij dat Arnhem best veel straten heeft met een grappige naam? Wij van indebuurt zetten er een p...

Dit zijn de langste straatnamen van Arnhem

Woon jij ook in een straat waar de straatnaam vaak niet eens in de hokjes van een formulier past? Wi...

9 x grappige straatnamen in Arnhem

Wist jij dat Arnhem best veel straten heeft met een grappige naam? Wij van indebuurt zetten er een p...

 

adv.