Geschiedenisfans opgelet: Arnhem heeft er een nieuw museum bij

Door Brechtje van Dam 13 oktober 2017

Ze hebben lang moeten wachten, maar afgelopen maandag 9 oktober was het dan eindelijk zover: Museum Vliegbasis Deelen is officieel een geregistreerd museum. En dat betekent een hoop voor de vrijwilligers. 

Vrijwilligers

De ruim 50 (oud) vrijwilligers zien de registratie als een bevestiging van hard werken. 25 jaar lang heeft deze groep zich ingezet om Museum Vliegbasis Deelen te maken, te behouden en verder te ontwikkelen. Het doel was altijd om de bijzondere collectie met bijbehordende verhalen niet alleen te behouden maar ook te delen met de samenleving door middel van de tentoonstellingen.

Exposities

Museum Vliegbasis Deelen vertelt het verhaal van deze bijzondere vliegbasis. Het gebouw was in Duitse handen, later Canadese en daaropvolgend weer van de Nederlanders. Het kreeg de monumentale status en biedt ruimte aan een aantal expositieruimtes gevuld met interessante objecten en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en de aansluitende periodes.

Speler aan de tafel

Met de registratie van het museum zien de vrijwilligers een bepaalde erkenning dat het museum en de inhoud historische waarde heeft op meer dan regionaal niveau. Daarnaast komt het museum nu in aanmerking voor subsidie en het uitruilen van collectiestukken met andere musea, iets waar het jarenlang geen recht op had. “We zijn nu ineens een formele speler aan de tafel en worden niet langer gezien als een groep goedbedoelende hobbyisten”, aldus Michel Ronden van het museum.

Museum vliegbasis Deelen musea

vandaag gesloten

Hoenderloseweg 10, Arnhem

Bekijk meer:musea
  • Wil jij een 'Nieuw in Arnhem' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Arnhem.