Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een helikopter laag boven Arnhem: dit is waarom

Door Brechtje van Dam 19 augustus 2019

Zit je net lekker in je tuin in Arnhem te chillen, zie je een helikopter vliegen. Nou vliegen de politiehelikopters geregeld door het land, maar deze groene helikopter blijft boven het spoor vliegen met 50 km/u. En ‘maar’ 190 meter erboven. Zo vliegt deze helikopter ook over boven het spoor van Arnhem. 

Je kunt rustig ademhalen, ze zijn niet naar je op zoek. Deze helikopter is van ProRail. ProRail vliegt de komende tijd boven het spoor om luchtfoto’s en laserscans te maken. De data worden gebruikt voor kaarten van ProRail. Daarnaast worden er 3D-visuals gemaakt van onder andere stations. De helikopter hangt niet onnodig stil boven het spoor of station.

Meer details

Voorheen werd een vliegtuig gebruikt om dit soort informatie op te halen. Maar omdat het spoorwegnetwerk door de jaren heen veel groter is geworden, is er een helikopter nodig om alle details vast te leggen. Een helikopter kan namelijk lager en langzamer vliegen dan een vliegtuig. Aan de helikopter zijn drie camera’s bevestigd voor de luchtfoto’s en twee laserscanners voor de 3D-visualisaties.

Wanneer en waar?

ProRail geeft aan dat het niet precies is te zeggen waar en wanneer er wordt gevlogen. Dat is afhankelijk van het weer en of er toestemming wordt gegeven door de luchtverkeersleiding. Tien trajecten staan de komende tijd op de planning. Nog een aantal trajecten waar je de helikopter kunt zien:

  • Woerden – Den Haag
  • Haarlem – Rotterdam
  • Alphen aan den Rijn – Leiden
  • Amersfoort – Apeldoorn

Lees ook:

zomer arnhem

Ja hoor daar is ‘ie weer! De zomer komt terug naar Arnhem

Het is nu nog bewolkt en niet echt met-zonder-jas weer. Maar de zomer gaat terugkomen mensen! Wannee...

Op de fiets de Pleijbrug over? Dat kan even niet!

Het kan je niet ontgaan zijn, er wordt aan de weg gewerkt in en rondom Arnhem. Deze week is er ook v...
motten

Mysterie opgelost: dit doen al die motten bij de straatlantaarns

Motten komen op licht af, dat weten we wel. Als je dus de ramen open zet en de lamp aan dan wil er n...

adv.