De buxusrups is meedogenloos in Arnhem: dit zijn de alternatieven

Door Jolinda van Alfen 14 mei 2019

Het zonnetje schijnt (eindelijk) weer, we gaan lekker in de tuin aan de slag. Tot je grote schrik zie je dat de eens zo mooi groene haag een grote bruine en dorre ellende is. De buxusrups is er weer. Of eigenlijk nog steeds. We belden even met intratuin Arnhem voor advies. Doe er je voordeel mee!

Warme dagen zijn heerlijk, maar het heeft ook een nadeel. De buxusrupsen (ook bekend als buxusmot) houden ook van het lekkere weer. Ze zijn alweer volop gespot in de Arnhemse buxussen.

Bij warm weer gaat het sneller

De beestjes migreren sinds een aantal jaren als een olievlek door het land, en ook in Duitsland en België hebben ze er last van. In het najaar zijn de eitjes gelegd door de mot. Aanvankelijk zijn ze moeilijk te spotten omdat ze dan nog in hun pop-stadium zitten en dus lastig te zien zijn, want het heeft bijna dezelfde kleur als de takjes. Eenmaal uit zijn pop kun je de rups herkennen aan een zwarte kop en een felgroen lichaam met zwarte stippen. Bruine bladeren, kale takken, spinnenwebben, dode blaadjes en kapotgevreten blad zijn symptomen van een door de buxusrups aangetaste buxus.

Wat kun je doen?

Als jouw buxus is aangetast, wat kun je dan nog doen? Helaas maar bitter weinig. Een medewerker van de afdeling groen van intratuin Arnhem vertelt ons dat bespuiten niet de beste optie is. “Waarschijnlijk zijn vogels daar de dupe van. Met name jonge mezen, dat was laatst in het nieuws.”

Een alternatief lijkt de beste optie. “Je kunt de buxus vervangen door een haag van ilex, een soort hulst. Dat hebben ze bij paleis het Loo ook gedaan. Maar we hebben hier ook kardinaalshoed die blijft mooi groen. Of je kunt kiezen voor de taxus, die heeft een fijn blaadje. Hoe fijner het blaadje, hoe strakker de haag.”

Wanneer vervangen?

We vragen ook nog even of we onze buxushaag het beste nu kunnen vervangen of moeten wachten tot het najaar. “Vaak doen mensen dat pas in het najaar. Maar alle planten die we hier verkopen kun je nu poten, ze hebben een goed wortelgestel en zullen prima aanslaan. Mits je ze wel in goede tuingrond poot.” Bij warmte voldoende water geven is uiteraard ook belangrijk.

Wat kost dat?

De prijzen verschillen behoorlijk, en hoe kleiner het plantje, des te goedkoper. Maar dan moet je dus een tijd geduld hebben voordat je heg weer net zo hoog is als je oude buxushaag. Bij intratuin Arnhem is er nog volop keuze, hoewel de medewerkers daar wel merken dat de vraag naar alternatieven voor de buxus behoorlijk is toegenomen.

 

 

 

Meer over

Nieuws

adv.