Arnhem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu maar 3 woonhuizen kopen in Arnhem

Door Redactie indebuurt Arnhem 2 december 2019

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Arnhem is dat niet anders. Zelfs als je ‘gewoon’ een baan hebt met een redelijk salaris, is bijna onmogelijk een huis te kopen. Wat blijkt? Als single is het al helemáál niet te doen. 

De Hypotheker bekeek eind vorig jaar uit welk deel van het aanbod geschikt is voor mensen met een modaal inkomen (dus, het inkomen dat het meest voorkomt). Maar wat nu als je single of éénverdiener bent en modaal verdient?

Voor een hypotheek van €150.000 heb je op dit moment een inkomen van €32.700 per jaar nodig. Dat is iets minder dan het modale inkomen: dat is €37.000 bruto per jaar. Omdat overbieden helaas geen uitzondering is in deze hysterische huizenmarkt, kijken we in Arnhem naar alle huizen die te koop staan van €150.000,- of minder. Dat is in Gelderland 5 procent van het totale woningaanbod.

In Arnhem zijn dat er op het moment van schrijven – houd je vast – 31 woningen te koop voor €150.000 of minder. Dat zijn 31 appartementen en 3 woonhuizen en zeven daarvan zijn al verkocht onder voorbehoud of onder bod. Als je single of éénverdiener met (veel) kinderen bent, is een appartement niet echt een fijne optie. Wat er verder te koop staat onder de anderhalve ton? Twee parkeerplaatsen.

Iets meer geld = stuk meer aanbod

Vooruit: als we het budget omhoog gooien naar €175.000,- maakt onze modale single iets meer kans. Er staan 16 woonhuizen te koop in Arnhem tussen de €150.000,- en €175.000,-. Verder staan er voor dit geld 23 appartementen te koop.

Er lijken prijzen en huizen tussen te zitten die wellicht aantrekkelijk zijn voor onze modaal verdienende single, zeker als hij of zij kinderen heeft. Zo heb je voor €169.000,- zelfs een woonboot van 67 vierkante meter met twee slaapkamers. Maar goed: dan moet onze single dus héél veel geluk hebben met het krijgen van een iets hogere hypotheek, geluk hebben met bieden en geen last hebben van overbieders. Conclusie: in je eentje een huis kopen in dit huizenlandschap is ontzettend moeilijk, maar niet helemaal onmogelijk.

Lees ook

Nieuwe woontrends, nieuw interieur: 10 x woonwinkels in Arnhem

Het wordt kouder, dus tijd om lekker op de bank te zitten. En je weet hoe dat gaat, dan zit je eenma...

Binnenkijken bij Esmee: ‘Ik woon écht op een top locatie’

In de rubriek Binnenkijken Bij nemen we een kijkje achter de voordeur van Arnhemmers. Want wie houdt...

7 x plekken in Arnhem en omgeving waar woonwijken bijgebouwd worden

Je hoeft maar één keer om je heen te kijken in Arnhem en je ziet het: er wordt veel gebouwd. Een gro...

10 x dit is waarom je liever in Arnhem woont dan in Amsterdam

Geef mij maar Amsterdam. Eh…Arnhem, zul je bedoelen! Want in Ernem, daar gebeurt het. Of niet, dat i...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.