Arnhemse trolleybussen zonder bovenleiding? Het kan!

Door Carlijn van Alken 14 maart 2019

Trolleybussen die niet meer aangesloten zijn op de bovenleiding, vanaf volgende week rijden ze door onze stad. Nu hoor ik je denken: hoe dan? Er zijn twee bussen ontwikkeld die 10 kilometer kunnen rijden dankzij een accu.

Arnhems idee

Een prachtig idee dat in Arnhem is bedacht. De trolleybussen zijn eigenlijk twee oude trolleybussen die verbouwd zijn. De dieselmotor, aggregaat en de tank zijn eruit gehaald en er is op die plek een klein accupakket geplaatst. Zoals we gewend zijn van een accu, raakt deze ook leeg. Dus is het logisch en noodzakelijk dat de bus zichzelf op moet laden. Dit gebeurt door middel van de oude vertrouwde bovenleiding.

Efficiënt!

In het kleine accupakket dat in de bussen zit, zit ook een zelf-lerend energiemanagement systeem. Dat houdt in dat de bus tijdens een bepaald traject, precies weet wanneer de bus zich moet koppelen aan de leiding. Op deze manier blijft de bus dus opgeladen en hoeft deze niet tussentijds vervangen te worden door een ander. Dit is enorm efficiënt omdat een extra ritje naar de loods niet nodig is.

Voor iedereen een bushalte

Hoever de bus kan rijden zonder op te laden? Dat is zo’n 10 kilometer. Handig als er bijvoorbeeld wegwerkzaamheden zijn. De bus is dan niet afhankelijk van de bovenleiding.

Nog een leuk weetje: Arnhem is de schoonste openbaar vervoer omgeving van Nederland! Daar mogen wij trots op zijn en daarom zijn wij natuurlijk heel blij met ontwikkelingen als deze. 

Lees ook:

Weet jij het nog? Treinstation Arnhem Centraal door de jaren heen

Arnhem was toe aan een nieuw treinstation door al die drukte bij ons spoor, dat weten wij ook wel. M...

Even opletten: deze fietsenstalling gaat weg (en hier kun je nog wel terecht)

Zet jij altijd je fiets bij het station neer tussen die hekken tegenover Pathé? Dan moet je alvast n...
oude bussen in arnhem

Vergane glorie: 5 x oude bussen in Arnhem

De bussen hebben een grote rol in Arnhem, al is het alleen omdat wij als enige nog trolleybussen heb...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.